Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang pasal Ekzos

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
mohd khairi
New Member


Posts : 15
Join date : 19/03/2013
Age : 25
Location : sabah

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Wed 10 Apr - 3:36:32

salam otai2...sy nak dpt pndapat otai2 skalian..
kalau pakai exzoz Yypang ok kew..
dah pkai 2 tahun tp bunyi mcm tak best laa...slalu bg masalah kerosakan pada blok, ingine, ngan proses pembakaran...
fiber dlm exzoz pun dah takde dah..
adakah lebih selamat jika tambah fiber kat exzoz 2??
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Fri 12 Apr - 0:05:09

salam ... ite bdk baru ag lam groud nie...
nk tnye abam2 otai lam ni.. klu ekzos yg clon yg ad stu sarang je...
boleh x nk tmbah sarang ekzos?? scratch

------------------------------------------------- What a Face
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sat 13 Apr - 17:54:30

Dino wrote:
lan ribut wrote:
stokinm88 wrote:
macam mana nk kekal kn bunyi ezos standard ek? scratch .. motor mmber aku awal dri aku..tapi bunyi dia ting ting lagi...sedangkan aku dah kureng dh bunyi...padahal dia lagi kuat melenjan motor dari aku..hmm.. cmne..ada pendapat?
rendam je exzos dlam chemical pas2 cuci2 dalam exzos....jdi la kot...aku nk try jgak buat cmni

nk btulkn sket...bkn ekzos tu rndam dlm chemical...tp masukkn chemical
tu dlm ekzos...kalo msukkn ngn ekzos2 skali, abis la kaler eksoz tu clown clown clown clown


tmpan tnya... msukkn chemical 2 dlm ekzos brape lamA ya??


________________________________________________ bounce
Back to top Go down
View user profile
serez
Junior Member


Posts : 31
Join date : 11/07/2012
Age : 34
Location : Cheras

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Wed 17 Apr - 14:06:09

mohd khairi wrote:
salam otai2...sy nak dpt pndapat otai2 skalian..
kalau pakai exzoz Yypang ok kew..
dah pkai 2 tahun tp bunyi mcm tak best laa...slalu bg masalah kerosakan pada blok, ingine, ngan proses pembakaran...
fiber dlm exzoz pun dah takde dah..
adakah lebih selamat jika tambah fiber kat exzoz 2??
wassalam. saya x otai tapi cuba2 nak bagi jawapan hehe.. biasanya eksoz2 after market ni mcm ahm or yypang dibuat berdasarkan kriteria enjin, setting, tahap modifikasi dan material enjin. biasanya untuk racing market. so kalau pakai kat barang standard, piston material bkn forged dan lain2, mmg ketahanan tu akan kuranglah.
kalo bab fibre tu ikut pengalaman aku pakai eksoz tabung jenis tu, fibre tu cuma nak kurangkan kadar bunyi bising disekeliling silencer disamping nak menyerap lebihan minyak yang tak terbakar di dalam enjin.

BLX1714 wrote:
salam smue... Cool
de tak ekzos yg cuting die sebijik ori moto..dan sound die dah modi dan bunyi ting2 gitu..xde bising sgt la sound die..pe brand? bajet camne?

dan kalu sarung kt tupai 100% standard gaban..camne ngan performance?
de kekurangan tak dari segi sistem ekzos?
camne lak keadaan pada block dan head standard?
bole sape2 otai2 kite kongsi pengalaman dan bagi pendapat.. Smile

thanks...Cool
wassalam. eksoz yg cutting sebiji penah aku tengok kalau aftermarket ni jenis AHM je. tp jenis silencer boleh tukar, ala2 eksoz model go!!!!!!! bajet around rm180 kalau xsalah.
kalau pakai kat motor standard, performance sama je cuma bunyi chamber je. kekurangan dia ialah ia akan merosakkan enjin untuk tempoh jangka panjang. sebab pressure dari chamber akan bagi kesan vakum, if tork yang dihasilkan enjin tu lagi rendah dari eksoz, maknanya vakum eksoz tu akan menyedut enjin. berdasarkan pengalaman aku pakai chamber kat enjin standard, rod akan sedikit goyang, lebihan minyak akan berkumpul di eksoz terutamanya di muffler. cadangan aku, either pakai standard enjin dgn eksoz tu blh pakai lama ataupun setting enjin seeloknya, kalau org lain maybe akan modi sikit lubang2 di head n blok.


azlan91 wrote:
salam otai,,aku dah try cuci ekzos guna asid mozek + air panas + sabun serbuk...tapi asal bunyi x ting ting pun..sedey...24 jam je peram
wassalam. saya tak otai tp cuba jawab hehe.. karbon byk keluar x masa cuci eksoz tu? biasanya kalau karbon still byk mendap dlm perut eksoz n muffler bunyi crispy yg terhasil tu kurang. cuba cuci lagi try keluarkan carbon deposit tu sebanyak mungkin.

sya-k wrote:
salam...sy ni masih bru pakai 125...beli scond 125 taun 2010...nk tnye skit pasal ekzos...ekzos moto sy tabung die ade 2 lekuk kiri ngn kanan bahagian bwh...tanda mcm kena tebuk....abang2 kat sini bole komen sikit x...memang mcm tu atau ape?
wassalam. saya pun baru jgk pakai 125 ni hehe.. ada lekuk tu mcmana? cuba belanja gambar tgk. mana tau kot2 kesan jatuh ke, if kesan ketukan di tabung eksoz, maybe muffler eksoz dh ditukar kot. bunyi mcmana?


sekian daripada saya yang sedang-sedang aja Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Wed 17 Apr - 15:17:47

Smile nice...byk info di utarakan..
trime kaseh.. Cool
camne lak kalu ekzos standard di kuarkn sarang nye?
Back to top Go down
View user profile
sya-k
Junior Member


Posts : 20
Join date : 11/02/2013

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Thu 18 Apr - 0:47:58

x tau cam ne nk letak gambar Smile ...dekat lekuk tu catnye tanggal...bunyi pon bising skit...x mcm yg standard kluar kedai...maybe sbb moto tu dh 3 tahun kot...sbb beli second bukan baru...
Back to top Go down
View user profile
serez
Junior Member


Posts : 31
Join date : 11/07/2012
Age : 34
Location : Cheras

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Thu 18 Apr - 12:35:15

if ada lekuk kat tabung xsure pulak apa yg dah di modinya. maybe owner lama dh ketuk2 buang stopper kot. cuba check kat bahagian manifold mana tau ada kesan potong. if dah potong then maknanya ekzos tu dh di modi sikit la. aku suka ekzos modi ni. bunyi ting ting menawan. lebih rangup cheers
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Thu 18 Apr - 16:00:57

bro...bukan ke kalu oakai ekzos modi..akan effect pada head tupai kite?
apatah lagi jika head standard?
Back to top Go down
View user profile
serez
Junior Member


Posts : 31
Join date : 11/07/2012
Age : 34
Location : Cheras

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Thu 18 Apr - 16:06:15

BLX1714 wrote:
bro...bukan ke kalu oakai ekzos modi..akan effect pada head tupai kite?
apatah lagi jika head standard?
agak la. sbb tu disarankan pakai je semua standard. boleh pakai lama. tp motot aku dh pecah dara hehe.. kes kena cucuk dgn laici ekzos prang Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sat 20 Apr - 10:25:17

aku rase nk jugak try pakai ekzos modi..tp sebelum tu aku kene sediakn ekzos stndard then modi..ekzos stok[ori moto] kasi simpan..aku dgr ekzos BM Power cutting sebiji cam stndard..performance pun terbaik gitu..hmm...
head pn kene stanby gak..hmm...kene stat kumpul ongkos nye la..stat saving.. Smile hehe....
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 21 Apr - 11:43:29

BLX1714 wrote:
salam smue... Cool
de tak ekzos yg cuting die sebijik ori moto..dan sound die dah modi dan bunyi ting2 gitu..xde bising sgt la sound die..pe brand? bajet camne?

dan kalu sarung kt tupai 100% standard gaban..camne ngan performance?
de kekurangan tak dari segi sistem ekzos?
camne lak keadaan pada block dan head standard?
bole sape2 otai2 kite kongsi pengalaman dan bagi pendapat.. Smile

thanks...Cool

bro bleh cube AHM standard cutting. Yg warna hitam mmg sama dgn yg ori. Smile
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 21 Apr - 11:45:43

mohd khairi wrote:
salam otai2...sy nak dpt pndapat otai2 skalian..
kalau pakai exzoz Yypang ok kew..
dah pkai 2 tahun tp bunyi mcm tak best laa...slalu bg masalah kerosakan pada blok, ingine, ngan proses pembakaran...
fiber dlm exzoz pun dah takde dah..
adakah lebih selamat jika tambah fiber kat exzoz 2??

bro perlu tambah fiber dlm exhaust tu utk memastikan ada penebat kat exhaust tu. kalau x letak, exhaust akan panas n effect sound n perfomance. Cube try letak fiber, mmg cnfirm sound pun ngam. Smile
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 21 Apr - 11:50:28

BLX1714 wrote:
aku rase nk jugak try pakai ekzos modi..tp sebelum tu aku kene sediakn ekzos stndard then modi..ekzos stok[ori moto] kasi simpan..aku dgr ekzos BM Power cutting sebiji cam stndard..performance pun terbaik gitu..hmm...
head pn kene stanby gak..hmm...kene stat kumpul ongkos nye la..stat saving.. Smile hehe....

Sy pernah dengar sound 125 gune exhaust BM power, mmg terbaik bro. xterlalu bising mcm AHM.
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: pipe bm   Sun 21 Apr - 19:03:09

pipe bm cutting mcm standard ,tp yg ada byk sambungan weld,silencer dia cr yg pipe besi,bukan jaring,yg tu mmg terbaik bro,picup
sampai top speed marvelousss...
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 21 Apr - 23:29:03

oooo. yg kaler crome tu ke bro? mmg susah wo nak cari exhust jenis tu. hehe.
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: ekzos   Mon 22 Apr - 1:57:08

yang kaler hitam semua..
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Mon 22 Apr - 10:00:33

salam...bro semue.. Cool
aku nak tanya pendapat..bro..kalu sarung ekzos BM Power cam bro cakap tu..
boleh terus sarung je ke? head camne? camne lak ngan penggunaan ekzos tu dalam masa yang panjang..effect nye?
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Tue 23 Apr - 21:28:23

Kalau gune exhaust tu utk sekejap je xpe bro. kalau gune dlm masa pjg, mmg ganggu perfomance motor. mula2 mmg la power, tp lama2 mmg perfomance down. member sy dulu pernah piston blubang sbb moto standard tp die lenjan habis motor die.
Back to top Go down
View user profile
mohd khairi
New Member


Posts : 15
Join date : 19/03/2013
Age : 25
Location : sabah

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Wed 24 Apr - 3:50:27


huhuhuu...trpksa laa nak cari exzoz standrd balik....time dpt tupai niy dia tak bagi pun exzoz stnderd...



Last edited by mohd khairi on Thu 25 Apr - 3:55:19; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Wed 24 Apr - 16:47:36

zulhilmi_qsw wrote:
Kalau gune exhaust tu utk sekejap je xpe bro. kalau gune dlm masa pjg, mmg ganggu perfomance motor. mula2 mmg la power, tp lama2 mmg perfomance down. member sy dulu pernah piston blubang sbb moto standard tp die lenjan habis motor die.

nice..pengajaran dr pengalaman..terbaik..
tp bro..camne kalu ekzos standard di modi..contoh buang sarang @ belah?
camne ngan performance tupai tu? head plak..adakah perlu di modi jugak?
mm...de otai2 boleh kongsi pendapat @ pengalaman pasal ni? Cool

thanks...
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Wed 24 Apr - 17:21:52

errrr. yg tu sy xtau laa. sbb xpernah modi exhaust ori. syg woo nak modi. ahahaha.
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Wed 24 Apr - 18:56:33

tak...maksud aku ekzos spare la..bukan modi ekzos stok ori moto.. Smile
Back to top Go down
View user profile
Nanako
Junior Member


Posts : 21
Join date : 30/05/2013
Age : 24
Location : Sibu

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Fri 7 Jun - 3:58:31

Wow..ada byk citer gak psl ejoz rupanya...aku x brapa suka nak kacau ejoz standard sbb annoying bunyi dia klau dah kena tunning..so aku klau nak bunyi berdesup, aku tukar kpd ekzos sport mcm AHM ngn YY PANG..klau nak pikap, stail dan bunyi kebabom belilah ekzos tenggiling ( Ekzos yg gemuk saiz tabung nya..itu yg org Sarawak panggil )..setakat tu jer la
Back to top Go down
View user profile
EshamJB
New Member


Posts : 6
Join date : 27/10/2012
Location : jb town n segamat jek..

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Fri 7 Jun - 12:53:51

Emm..banyak ag yg aku xtau pasal ekzos..
Bgs gak ade forum cm nie sedikit sebyk ilmu tu dpt bkembang.. cheers
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Fri 14 Jun - 12:47:59

pada aku..sound ekzos standard ori moto memang terbaik..
aku x suka kalu bising2 sound ekzos..sound ekzos z katak terbaik pd aku..
dan yg aku dengar..kalu ekzos tupai kite usik..head tupai nnt nyawa pendek..tah lah..tu yg aku dengar la..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Today at 2:33:54

Back to top Go down
 
Sembang pasal Ekzos
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: