Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang pasal Ekzos

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
AuthorMessage
Nanako
Junior Member


Posts : 21
Join date : 30/05/2013
Age : 24
Location : Sibu

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 16 Jun - 0:34:24

BLX1714 wrote:
pada aku..sound ekzos standard ori moto memang terbaik..
aku x suka kalu bising2 sound ekzos..sound ekzos z katak terbaik pd aku..
dan yg aku dengar..kalu ekzos tupai kite usik..head tupai nnt nyawa pendek..tah lah..tu yg aku dengar la..


Betul2..sbb tu la ekzos aftermarket byk dijual..tp itula manusia zmn skrg ni..dorg punya thp kreativiti lagi dashyat..modi ezos sana sini bagai nak pegi ke bulan je perangainya 
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 16 Jun - 11:04:57

lol!
Back to top Go down
View user profile
faizcahegy
New Member


Posts : 2
Join date : 18/08/2013
Age : 26
Location : manjung perak

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 25 Aug - 22:10:23

salam otai2 sekalian . sy nak tye , kalau pakai piston 0.50 lubang tepi masih dara , ekzos ap yg paling sesuai ?
ekzos tebuk ke paip selapis ? urgent ni . Smile mohon bantuan otai2 .
Back to top Go down
View user profile
rajahtugau
New Member


Posts : 1
Join date : 12/07/2013

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Mon 30 Sep - 2:46:59

salam otai2... pnah tgk x brand ekzos ni? nk ty pdpt... ok x kalo brand ekzos ni? ad yg pnah pkai x?




saya budak bru blajar, kalo slh tlg tjukkn~
Back to top Go down
View user profile
ultraban
New Member


Posts : 4
Join date : 22/12/2012
Location : pokok sena , jitra , aloq setaq

PostSubject: Sembang pasal Ekzos   Fri 27 Dec - 0:52:55

assalamualaikum . saya dak baca semua post dalam topic exzos ni . tapi saya masih tak tau apa effect exzos selapis kalau moto spec standard .
teringin nak pakai exzos BMpower cutting standard . tapi takut moto problem pulak . abg abg , tolong jelskan sat
Back to top Go down
View user profile
serez
Junior Member


Posts : 31
Join date : 11/07/2012
Age : 33
Location : Cheras

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Fri 27 Dec - 11:49:18

assalamualaikum semuahh

lama x reply kat post hehe. jadi silent reader sebab ilmu baru paras buku lali  rendeer 

bagi pendapat aku sendiri, ekzos aftermarket dengan custom made ada byk beza. mcm aku untuk daily ride, sehari +-80km ke tempat kerja, aku prefer custom handmade sebab ekzos yg sesuai perlu ikut dengan kesesuaian setting motor tu sendiri. tapi perlu juga cari pakar ekzos yang memang dah ada pengalaman. antara foreman ekzos yg aku suka ialah arwah pak lan motor alor setar dengan takim. 2-2 ni memang dah tau selok belok tentang modifikasi ekzos sebab matlamat utamanya adalah untuk menyalurkan asap keluar pada tekanan tertentu sesuai dengan kebolehan enjin. sekarang dengan enjin standard piston 0.25, disarungkan dengan ekzos standard ori modified takim, aku rasa amat berpuashati dari segi power dengan penggunaan petrol. dan bunyi pun tak kuat, sedap2 dengar. xlaju mana pun.. bebaru ni ada buang karbon dalam ekzos guna sodium hydroxide (soda), bunyi lagi la sedap ting ting hehe..

tapi kalau untuk racing memang kena guna performance ekzos, tapi bukan untuk motor yang standard kilang. mungkin lebih sesuai untuk motor yang dah di modified. kalau foreman mesti tau apa peranan & kesan ekzos tu bila tengok pada perut & mufflernya. mcm aku xtau lah, reti pakai barang standard je  rabbit 

kalau ikutkan info & pengalaman yang aku baca, dengar dan praktikkan, tahap kelancaran tekanan ekzos (lawas) juga mempengaruhi jangkahayat komponen enjin. sebab tu nak tebuk ekzos tak boleh main suka2, ada calculation dan kaedahnya. salah tebuk / potong / buang sarang akan ada effect vakum yang lebih daripada sepatutnya pada ekzos tu yang boleh mengakibatkan kerosakan pada connecting rod & shaft. dalam ertikata lain, ekzos tu akan sedut asap terlebih dahulu daripada enjin akibat tekanan yang berubah-ubah atau setting kurang sesuai. dulu2 aku pernah pakai ekzos bm power zaman duk gila suzuki rgv dulu sekitar tahun 1999, memang antara masalah yang popular ni conrod goyang. walaupun setting dah kena tapi bila dengar bunyi yang annoying pun rasa xsedap jugak la. lepas setahun dua dah kena overhaul.

bukan nak condemn ekzos aftermarket, tapi agak kurang sesuai untuk daily ride sebenarnya. material yang digunakan pun tak sama kualiti dengan parts original. tengok pada penggunaan, niat dan matlamat nak pakai motor. kalau untuk penjimatan & jangkahayat, ekzos original semestinya yang terbaik. tapi kalau untuk kepuasan, bunyi weng weng, ekzos aftermarket boleh dipakai. tepuk dada tanya poket.kalau salah tolong betulkan ye. mungkin ada info yang kurang tepat. sama2 share ilmu.
Back to top Go down
View user profile
p.a.k.t.a.m
New Member


Posts : 3
Join date : 24/07/2015
Age : 19
Location : Rawang

PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Sun 13 Sep - 0:45:31

Assalam sume, bdak baru nk bertanye. Ade sesape penah pakai ekzos kacuk x? Sebab aku pkai ekzos standard + muffler ahm cutting standard. Performance mmg tiptop, top dri 160 bole pegi 180. Yg aku nk tau effect die dlm jangka masa panjang. Harap bole share ilmu sikit ye.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang pasal Ekzos   Today at 0:57:43

Back to top Go down
 
Sembang pasal Ekzos
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: