Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
arham keey
Junior Member


Posts : 37
Join date : 17/11/2011
Location : Bandar Kuala Lumpur

PostSubject: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Tue 6 Dec - 7:00:36

Assalamualaikum...

Hari ini saya ingin berkongsi kepada semua terutama pengguna Steamyx dan pengguna P1 Wimax. Cara bagaimana untuk bypass ke laman web yang telah diblok atau tidak dapat di akses. Cara yang saya kongsi ini adalah hanya menukar setting DNS server. Saya terjumpa cara ini semasa saya mencari cara untuk melajukan akses internet di komputer anda.

"CARA INI SESUAI UNTUK SEMUA BROADBAND DIMALAYSIA TERMASUK Steamyx DAN P1 Wimax"

1- Pertama sekali masuk ke Network Connections di bahagian Control Panel

2- Pilih bahagian Dail up atau LAN untuk ditukar. ( Seperti dlm gambar)



3- Pilih Butang/Bahagian Properties.



4. Cari/masuk bahagian TCP/IPv4



4- Kemudian anda masukkanlah DNS yang anda mahukan.

Apabila kita telah menukar DNS server maka kita akan dapat mengakses laman yg telah di blok di Malaysia dan dengan pemilihan DNS server yang bagus anda juga telah melajukan akses internet anda. SELAMAT MENCUBA.

Free DNS Server yang terbuka di luar dan boleh digunakan adalah :-



= Service provider: Google
Google public dns server IP address:

* 8.8.8.8
* 8.8.4.4

= Service provider:Dnsadvantage
Dnsadvantage free dns server list:

* 156.154.70.1
* 156.154.71.1

=Service provider:OpenDNS
OpenDNS free dns server list / IP address:

* 208.67.222.222
* 208.67.220.220

=> Service provider:Norton
Norton free dns server list / IP address:

* 198.153.192.1
* 198.153.194.1

= Service provider: GTEI DNS (now Verizon)
Public Name server IP address:

* 4.2.2.1
* 4.2.2.2
* 4.2.2.3
* 4.2.2.4
* 4.2.2.5
* 4.2.2.6

= Service provider: ScrubIt
Public dns server address:

* 67.138.54.100
* 207.225.209.66

Aq pakai skrg yg nie
* 8.8.8.8
* 8.8.4.4
all access...site yg xsepatot nyer pun dpt dibuka cthnya red****...

sbarang pertanyaan boleh diajukan... Very Happy

hehehe skadar perkongsian...diharap admin x mrah yea ^_^
Back to top Go down
View user profile
Kaer
Super Senior Member


Posts : 125
Join date : 24/02/2011
Location : Jay Bee --> Bangi

PostSubject: Re: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Tue 6 Dec - 12:07:54

wonder broadband bole lpas ke buat mcm ni..
lg 1 p1 bukan fixed meyh die punye IP..??
ke sy yG silap phm ni... scratch
Back to top Go down
View user profile
arham keey
Junior Member


Posts : 37
Join date : 17/11/2011
Location : Bandar Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Wed 7 Dec - 3:27:06

Kaer wrote:
wonder broadband bole lpas ke buat mcm ni..
lg 1 p1 bukan fixed meyh die punye IP..??
ke sy yG silap phm ni... scratch

yg aq test kat kat celcom n maxis broadband okey jer... yg laen x tau ar
lg satu nie bukan utk IP tp dns.. IP adress mmg dia fix
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Fri 9 Dec - 13:38:07

ak ada soalan nie...

camner kita nak bypass erk kalo ip address kita telah d sekat oleh server,,,

ermm cara ak ar....ak terpaksa fmat blik laptop ak..sbb ak tukar IP address n dns smua nya x jd...

dia jd...

Limited Or Connectivity.....

yg ak tau....ak download movie byk sgt smpi server tue cam ip address ak kot...haha

erm pastu camner nak bg connection internet jadi laju...??? sbb ak dok bersebelahan jer ngan bilik sever kat kolej kediaman Utem....nie...


tlg jawab persoalan ambe nie...
Back to top Go down
View user profile
arham keey
Junior Member


Posts : 37
Join date : 17/11/2011
Location : Bandar Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Mon 12 Dec - 6:09:17

Fizz Fixz wrote:
ak ada soalan nie...

camner kita nak bypass erk kalo ip address kita telah d sekat oleh server,,,

ermm cara ak ar....ak terpaksa fmat blik laptop ak..sbb ak tukar IP address n dns smua nya x jd...

dia jd...

Limited Or Connectivity.....

yg ak tau....ak download movie byk sgt smpi server tue cam ip address ak kot...haha

erm pastu camner nak bg connection internet jadi laju...??? sbb ak dok bersebelahan jer ngan bilik sever kat kolej kediaman Utem....nie...


tlg jawab persoalan ambe nie...


utk soalan pertama tu... kalo ip address ko kena block oleh server... ko just kena tukar dekat DNS tu jer bukan dekat IP ADDRESS..
Ok kalu jadi Limited or connectivity tu try ko set balik kpd asal IP ADDRESS ngan DNS.. just tekan Obtain IP ADDRESS dan DNS server Automatically...tak pun ada org block ko nyer ip dari surf internet..contoh software dia guna CUT IP.. aq pernah kena masa dok hostel...dia cut habis ip org...so smua org xleh guna internet kcuali dia... self fish tul...huhu

utk soalan kedua... kalau ko nak connection internet jadi laju...
satu ko pakai 1 bendalah yg dipanggil signal king... signal king akan tarik laen ip dari jarak jauh...so ko punya bar dekat wireless tu akan full...
tapi aq rasa DNS yg aq kasi 8.8.8.8 / 8.8.4.4 tu boleh membuatkan connection internet jadi laju...

tips nk laju lagi... pakai IDM pastu download file dari mediafire site confirm dpt top speed...
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Tue 13 Dec - 13:29:55

arham keey wrote:
Fizz Fixz wrote:
ak ada soalan nie...

camner kita nak bypass erk kalo ip address kita telah d sekat oleh server,,,

ermm cara ak ar....ak terpaksa fmat blik laptop ak..sbb ak tukar IP address n dns smua nya x jd...

dia jd...

Limited Or Connectivity.....

yg ak tau....ak download movie byk sgt smpi server tue cam ip address ak kot...haha

erm pastu camner nak bg connection internet jadi laju...??? sbb ak dok bersebelahan jer ngan bilik sever kat kolej kediaman Utem....nie...


tlg jawab persoalan ambe nie...


utk soalan pertama tu... kalo ip address ko kena block oleh server... ko just kena tukar dekat DNS tu jer bukan dekat IP ADDRESS..
Ok kalu jadi Limited or connectivity tu try ko set balik kpd asal IP ADDRESS ngan DNS.. just tekan Obtain IP ADDRESS dan DNS server Automatically...tak pun ada org block ko nyer ip dari surf internet..contoh software dia guna CUT IP.. aq pernah kena masa dok hostel...dia cut habis ip org...so smua org xleh guna internet kcuali dia... self fish tul...huhu

utk soalan kedua... kalau ko nak connection internet jadi laju...
satu ko pakai 1 bendalah yg dipanggil signal king... signal king akan tarik laen ip dari jarak jauh...so ko punya bar dekat wireless tu akan full...
tapi aq rasa DNS yg aq kasi 8.8.8.8 / 8.8.4.4 tu boleh membuatkan connection internet jadi laju...

tips nk laju lagi... pakai IDM pastu download file dari mediafire site confirm dpt top speed...


owh ptut ak nyer tenet asyik limited jer....ermmm ak rasa pun mmg ada org cut ip kot kat hostel ak..

nie pas fmt....erm dia ok blik..pastu lama2...kelajuan yg sblm nie dah jadi slow...

ermmm rasa ak kena pakai wifi booster ar...kot...tarik byk signal...hahaa
Back to top Go down
View user profile
salpido12
New Member


Posts : 6
Join date : 12/01/2014
Age : 25
Location : samarahan , sarawak

PostSubject: Re: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Mon 13 Jan - 23:07:42

lepas ni makin ramai la open website xsepatutnya... spe2 y xda rse thrill..boleh bukak blog karingeri
memang thrill abiss.. kecut gua tgk..tapi kena tukar dns dulu la sebab dia blocked list
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm   Today at 19:55:59

Back to top Go down
 
Tukar DNS utk mendownload dari web site yg telah disekat oleh skmm
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Dunia IT & Teknologi..-
Jump to: