Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang pasal sprocket & rantai

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 7:46:16

Yap S.Alam wrote:
Tumpang tanye, klu beli rantai yg warna2 tu je boleh x???
sape tau kat area shah alam ada jual katne... Hehe... drunken

rantai warna apa yang d maksud kan tue yap...heheheh

ce citer ce citer~~~
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 7:55:57

Yap S.Alam wrote:
Bgos btol la... Aku x bpe fhm sgt klu guna perkiraan tu... Berlajar dari sini la...
Setakat nie aku baca & fahamkan... Terima Kasih Kawan2... Hehe...
Skrg aku gune 15~35...saiz 428.. Gear 5 & 6 santak tarik panjang... drunken drunken drunken

tu ar yap...ak pun x paham...dalam tue juga ak nak cari medium yg hampir tepat dgn perkiraan dlm utk kita set spoket...tu ak tgk meter RPM....n meter Km/h

tp dalam kita nak set yg terbaek....tue guna nya ratio spoket........hihihi

kalo 15/35 errr rpm berapa yap kalo dalam bacaan 100km/h...??

errrmmm cam ak juga...pakai 15/37....errmmm pikup ok ar...top nak cepat...jap jer....
Back to top Go down
View user profile
sakemane125z
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/03/2011
Location : Kajang

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 9:42:03

3 kali aku bace penerangan bro Fizz tapi aku xleh paham gak..adoi ai.. scratch scratch
klo moto aku lak aku tarik gear 5 leh sampai 140km/h, menjerit abeh a moto.
pas2 masuk gear 6 top tetap 140km/h je, tp bnyi cm berat g2..tah xtau nk ckp.
adakah nie yang dimaksudkan dgn gear 6 'mati'???
spoket 14/38.
Back to top Go down
View user profile
YapBKX3048
President 2
President 2


Posts : 798
Join date : 18/02/2011
Age : 31
Location : K.Sel ~ Shah Alam.

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 11:24:17

Fizz Fixz wrote:
Yap S.Alam wrote:
Tumpang tanye, klu beli rantai yg warna2 tu je boleh x???
sape tau kat area shah alam ada jual katne... Hehe... drunken

rantai warna apa yang d maksud kan tue yap...heheheh

ce citer ce citer~~~


ce citer ce citer??? Haha.. nie mesti tgok citer hantu kak limah byk kali nie.. Haha...
Aku nk cari rantai yg warna2 tu.. cam bdk2 rxz ngan lc byk pakai..
rantai tu tahan ke.. ke cepat renggang/rosak.. Huhu.. aku nk cari warna oren.. drunken drunken
pastu klu beli rantai yg warna tu, pastu guna kat sporket lama xde masalah ke??

_________________
SeHaTi.. SeJiWa.. Se ia.. SeKaTa.. Kelab 125z Malaysia AKA K125zM 4ever

Crew No. K125zM_0006...
Back to top Go down
View user profile
YapBKX3048
President 2
President 2


Posts : 798
Join date : 18/02/2011
Age : 31
Location : K.Sel ~ Shah Alam.

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 11:26:41

Fizz Fixz wrote:
Yap S.Alam wrote:
Bgos btol la... Aku x bpe fhm sgt klu guna perkiraan tu... Berlajar dari sini la...
Setakat nie aku baca & fahamkan... Terima Kasih Kawan2... Hehe...
Skrg aku gune 15~35...saiz 428.. Gear 5 & 6 santak tarik panjang... drunken drunken drunken

tu ar yap...ak pun x paham...dalam tue juga ak nak cari medium yg hampir tepat dgn perkiraan dlm utk kita set spoket...tu ak tgk meter RPM....n meter Km/h

tp dalam kita nak set yg terbaek....tue guna nya ratio spoket........hihihi

kalo 15/35 errr rpm berapa yap kalo dalam bacaan 100km/h...??

errrmmm cam ak juga...pakai 15/37....errmmm pikup ok ar...top nak cepat...jap jer....


Huhu... rmp klu kejuan 100 aku x pasti la plak...
tp moto aku x silap rpm 9.5 kelajuan dlm 190km/h.... Gear 5..
Gear 6 x dpt nk bc.. Hehehe..... drunken drunken drunken

_________________
SeHaTi.. SeJiWa.. Se ia.. SeKaTa.. Kelab 125z Malaysia AKA K125zM 4ever

Crew No. K125zM_0006...
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts : 234
Join date : 05/03/2011
Location : Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 11:33:19

Yap S.Alam wrote:
Fizz Fixz wrote:
Yap S.Alam wrote:
Bgos btol la... Aku x bpe fhm sgt klu guna perkiraan tu... Berlajar dari sini la...
Setakat nie aku baca & fahamkan... Terima Kasih Kawan2... Hehe...
Skrg aku gune 15~35...saiz 428.. Gear 5 & 6 santak tarik panjang... drunken drunken drunken

tu ar yap...ak pun x paham...dalam tue juga ak nak cari medium yg hampir tepat dgn perkiraan dlm utk kita set spoket...tu ak tgk meter RPM....n meter Km/h

tp dalam kita nak set yg terbaek....tue guna nya ratio spoket........hihihi

kalo 15/35 errr rpm berapa yap kalo dalam bacaan 100km/h...??

errrmmm cam ak juga...pakai 15/37....errmmm pikup ok ar...top nak cepat...jap jer....


Huhu... rmp klu kejuan 100 aku x pasti la plak...
tp moto aku x silap rpm 9.5 kelajuan dlm 190km/h.... Gear 5..
Gear 6 x dpt nk bc.. Hehehe..... drunken drunken drunken

Pehhh laju betul moto ko Yap.....gear 5 dah dpt 190km/h......ni gear 6 mau 220km/h......gila ahhh
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 12:38:56

sakemane125z wrote:
3 kali aku bace penerangan bro Fizz tapi aku xleh paham gak..adoi ai.. scratch scratch
klo moto aku lak aku tarik gear 5 leh sampai 140km/h, menjerit abeh a moto.
pas2 masuk gear 6 top tetap 140km/h je, tp bnyi cm berat g2..tah xtau nk ckp.
adakah nie yang dimaksudkan dgn gear 6 'mati'???
spoket 14/38.

hehehehe ades....x pahe part mana tue meh ceciter kat teman....hihi

****ak taip.....kelajuan gear 5....pada 2/4 throttle...kiranya ak x full throttel...ak just x full throtle utk lihat bacaan meter KM/h dgn RPM untuk d kompare kan ....bahawa pada RPM 5 akan sama dengan 100KM/h

oleh yang demikian....errrr dr bacaan kelajuaan 100 km/h = RPM...?? tu kita ley agak ar sama ada spoket kita nie naik mata atau turun mata...tue jer....objektif nya....

dalam teori ak buat...ak x full throttel pun....errrr just pulas minyak smpi bacaan KM/H sama DGN RPM nyer bacaan

x paham tnya tau...hehee sorry buat kepala korng bertugas...hihihi



Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 12:40:48

Yap S.Alam wrote:
Fizz Fixz wrote:
Yap S.Alam wrote:
Bgos btol la... Aku x bpe fhm sgt klu guna perkiraan tu... Berlajar dari sini la...
Setakat nie aku baca & fahamkan... Terima Kasih Kawan2... Hehe...
Skrg aku gune 15~35...saiz 428.. Gear 5 & 6 santak tarik panjang... drunken drunken drunken

tu ar yap...ak pun x paham...dalam tue juga ak nak cari medium yg hampir tepat dgn perkiraan dlm utk kita set spoket...tu ak tgk meter RPM....n meter Km/h

tp dalam kita nak set yg terbaek....tue guna nya ratio spoket........hihihi

kalo 15/35 errr rpm berapa yap kalo dalam bacaan 100km/h...??

errrmmm cam ak juga...pakai 15/37....errmmm pikup ok ar...top nak cepat...jap jer....


Huhu... rmp klu kejuan 100 aku x pasti la plak...
tp moto aku x silap rpm 9.5 kelajuan dlm 190km/h.... Gear 5..
Gear 6 x dpt nk bc.. Hehehe..... drunken drunken drunken

kalo yap nya moto set....errrr x ley nak ckp...hehehe sbb sah3 moto dah mody kaw3.....hehe

ang full throttle ke yap..time gear 5...??? hihihi
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 12:45:09

Yap S.Alam wrote:
Fizz Fixz wrote:
Yap S.Alam wrote:
Tumpang tanye, klu beli rantai yg warna2 tu je boleh x???
sape tau kat area shah alam ada jual katne... Hehe... drunken

rantai warna apa yang d maksud kan tue yap...heheheh

ce citer ce citer~~~


ce citer ce citer??? Haha.. nie mesti tgok citer hantu kak limah byk kali nie.. Haha...
Aku nk cari rantai yg warna2 tu.. cam bdk2 rxz ngan lc byk pakai..
rantai tu tahan ke.. ke cepat renggang/rosak.. Huhu.. aku nk cari warna oren.. drunken drunken
pastu klu beli rantai yg warna tu, pastu guna kat sporket lama xde masalah ke??

rantai brand faito ker yap..??? errr ades...ak x tahu lak...kalo yang pakai2 rantai adew warna2...

tp kat tempat ak...ak tgk dak rxz byk sarung spoket jenis MCS 415.....
Back to top Go down
View user profile
sakemane125z
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/03/2011
Location : Kajang

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 12:58:50

Fizz Fixz wrote:
sakemane125z wrote:
3 kali aku bace penerangan bro Fizz tapi aku xleh paham gak..adoi ai.. scratch scratch
klo moto aku lak aku tarik gear 5 leh sampai 140km/h, menjerit abeh a moto.
pas2 masuk gear 6 top tetap 140km/h je, tp bnyi cm berat g2..tah xtau nk ckp.
adakah nie yang dimaksudkan dgn gear 6 'mati'???
spoket 14/38.

hehehehe ades....x pahe part mana tue meh ceciter kat teman....hihi

****ak taip.....kelajuan gear 5....pada 2/4 throttle...kiranya ak x full throttel...ak just x full throtle utk lihat bacaan meter KM/h dgn RPM untuk d kompare kan ....bahawa pada RPM 5 akan sama dengan 100KM/h

oleh yang demikian....errrr dr bacaan kelajuaan 100 km/h = RPM...?? tu kita ley agak ar sama ada spoket kita nie naik mata atau turun mata...tue jer....objektif nya....

dalam teori ak buat...ak x full throttel pun....errrr just pulas minyak smpi bacaan KM/H sama DGN RPM nyer bacaan

x paham tnya tau...hehee sorry buat kepala korng bertugas...hihihi

ooo..maksud nye kalo mule2 aku pkai spoket 14/38, bawak 100km/h,tgk RPM brape.
pas2 tukar spoket contoh 15/37, bawak 100km/h, tgk bacaan RPM...
adakah macam 2??

n persoalan top speed gear 5 n 6 same 2 cmne lak??
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 18:56:19

Quote :
ooo..maksud nye kalo mule2 aku pkai spoket 14/38, bawak 100km/h,tgk RPM brape.
pas2 tukar spoket contoh 15/37, bawak 100km/h, tgk bacaan RPM...
adakah macam 2??

n persoalan top speed gear 5 n 6 same 2 cmne lak??

yup.....maksud ak camtue ar.....kira amik bacaan std jer...100 Km/h pastu kompare kan....dgn RPM....berapa RPM ko setelah ko bawa dalam kelajuan 100 KM/h

tgk larh.....kalo kelajuan 100km/h, RPM ko nilai nyer lebih dr 5....cthnya cam rpm 6 ke....kira kena turun ar mata spoket....Tp tgk juga Ratio spoket...yang ko

ko pakai be4 nak tukar ...pastu search n rescue mana nilai ratio spoket yang hampir sama dgn spoket yg ko pakai pastu ko buat aagak...berapa nilai ratio dd turunkan.....


persoalan gear 5 n 6....errr contohnya macam ak....

sewaktu ak sarung spoket 14/37.....ak nya bacaan RPM sewaktu kelajuan 100 km/h...menunjukkan RPM 6....sedangkan gear yang ak gunakan adalah gear

6....apatah lagi kalo gear 5...RPM sah2 ar lebih dr 6, sewaktu kelajuan 100 km/h...

ok...td ak terang kan spoket saiz 14/37....


******************

lar nie ak terangkan spoket saiz 15/37 (yang ak pakai skrang selepas 14/37)

ok camni, nilai bacaan RPM sewaktu kelajuan 100km/h menujukkan RPM 5.2 camtue ar...(sbb jarum meter RPM dalam linkungan 5, 5.1 5.2.....that y ak set

kan dalam lingkungan 5.2...) sedangkan ak menggunkan gear 6 ketika itu....makna nya....set spoket hampir hampir tepat...cuma perlu d turunkan lagi...

.....pahamkan...?? ok

lar nie cerita pasal ak guna gear 5 sewaktu sarung spoket 15/37.....d mana kelajuan ak buat 100km /h dan RPM ketika itu menunjukan RPM 6...

ini menunjukkan ar...bahawa gear 5 saiz spoket 15/37 umpama TOP gear 6 spoket saiz 14/37...



kalo x paham.....mai citer3....hehehee

sorry kalo teori ak nie buat hangpa semua feniing3...yer..

so sorry..~~



Back to top Go down
View user profile
musesaddiq
Super Senior Member


Posts : 109
Join date : 20/02/2011
Age : 27
Location : PJ - Alor Star

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 19:21:55

Nie Theory baru nak mendapatkan topspeed ke ???????
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts : 1021
Join date : 19/02/2011
Age : 23
Location : Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 20:54:51

musesaddiq wrote:
Nie Theory baru nak mendapatkan topspeed ke ???????

bkn top speed je...nk reduce kn RPM mase top speed...lg rendah RPM utk kelajuan
yg tinggi lg bgs...enjin xkeje kuat sgt...tu yg terbaek...sprocket sgt memain pranan
utk pickup starting and top speed Very Happy Cool

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 21:40:34

hehehehe

akhirnya...bro dino...dapat mengetahui message yang ak nak sampi kan...hehehe

maka makin kurang RPM...so...enjin kurang utk berkerja...TOp....adew....hehe pikup pun adew...kira sama rata
Back to top Go down
View user profile
YapBKX3048
President 2
President 2


Posts : 798
Join date : 18/02/2011
Age : 31
Location : K.Sel ~ Shah Alam.

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Fri 11 Mar - 23:48:03

Terbaik la bro Fizz Fixz.. Byk ilmu dpt nie.. cheers cheers cheers
Lagi satu, aku nk tny pada rakan2 semua, betul ke saiz rantai main peranan..
cam aku gune 428... ada saiz 420.. 415.. adekah semakin kecik saiz nie, semakin cpt tindak bls daya tujahan enjin pada rantai...
atau mmg saje2 plessing tok smart jer... study scratch scratch

_________________
SeHaTi.. SeJiWa.. Se ia.. SeKaTa.. Kelab 125z Malaysia AKA K125zM 4ever

Crew No. K125zM_0006...
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Sat 12 Mar - 6:16:55

Yap S.Alam wrote:
Terbaik la bro Fizz Fixz.. Byk ilmu dpt nie.. cheers cheers cheers
Lagi satu, aku nk tny pada rakan2 semua, betul ke saiz rantai main peranan..
cam aku gune 428... ada saiz 420.. 415.. adekah semakin kecik saiz nie, semakin cpt tindak bls daya tujahan enjin pada rantai...
atau mmg saje2 plessing tok smart jer... study scratch scratch

errrmmmmm mengikut cikgu mekanikal ak ar....dia cakap....makin ringan sesuatu objek itu (rantai), maka makin laju sesutu pergerakkan...(pergerakan mooto)

ermmmm cam yap cakap....ar...rantai adew 3 saiz....cam 420, 415, 428,

cam ak sblm nie...pakai 428......errrmmm 15/39....errmmmm sedap mmg sedap....cuma daya tujahan utk mesin bergerak mengambil masa yang agak lama

pada teori ak ar.....

selepas tu, ak sarung 15/39 saiz 415....ternyata perbezaan nya amat ketara....masa utk mesin berkerja....hanya mengambil masa yg agak singkat utk mesin

bekerja.....dlm erti kata lain...ar....daya tujahan sangat singkat....d sbbkan keringan rantai 415....

-pada pendapat ak larh....- hehehe tus smpi skrang layan 415 jer...hihiihi

pendapat org lain bagaimana lak...???hihihi



Last edited by Fizz Fixz on Sat 12 Mar - 7:24:58; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Sat 12 Mar - 6:21:42

Ini ada ilmu sedikit.....

ley baca...n bagi pahe.....hehehe ok geng....hehehe


Rantai dan spoket merupakan kombinasi terakhir sebagai pemacu sesebuah motosikal. Setiap kesempurnaan kawalan terhadap motosikal akan terletak kepada kualiti rantai dan spoket yang dipilih. Semasa kita menunggang kuasa motosikal yang dikawal melalui pendikit minyak sebenarnya memiliki susunan kerja.

Sistem ini bermula dari karburetor yang memberikan campuran petrol udara tepat untuk proses pembakaran. Kuasa tujahan yang terhasil akan dipindahkan kepada kombinasi pacuan utama terdiri daripada gear klac dan aci engkol. Kemudian, kuasa ini akan dipindahkan kepada set kotak gear supaya kuasa dapat disusun mengikut keperluan. Kombinasi terakhir yang terdiri dari dua spoket dan rantai pula akan menerima kuasa ini untuk mengerakan tayar.

Bagi menghasilkan satu baris rantai memerlukan beberapa jenis rekabentuk komponen yang perlu digabungkan. Ketahanan rantai dan spoket ini bergantung kepada proses pembuatan dan kualiti bahan yang digunakan. Teknik menunggang motosikal yang betul serta cara kita menjaga rantai turut mempengaruhi usia rantai tersebut.

Bagi rantai dan spoket motosikal terdapat dua jenis dipasaran iaitu untuk kegunaan harian serta perlumbaan. Ciri-ciri untuk kegunaan harian biasanya diperbuat dari besi atau keluli yang dicampur dengan bahan lain untuk memberikan lebih ketahanan dan kekuatan serta mampu bertahan sehingga 20,000 kilometer tetapi lebih berat berbanding jenis perlumbaan. Bagi kegunaan perlumbaan, rantai dan spoket biasanya sangat ringan untuk mendapatkan lebih kuasa pecutan. Diperbuat dari aluminium yang dicampur dengan logam ringan yang lain seperti titanium dan magnesium. Spoket perlumbaan hanya boleh bertahan sehingga 10,000 kilometer sahaja. Jika diguna untuk aktiviti harian, jenis perlumbaan mampu memberikan perjimatan pada penggunaan petrol kerana kuasa enjin berkerja menjadi lebih cekap.

Saiz rantai dan spoket bergantung kepada kapasiti kuasa motosikal yang digunakan. Saiz rantai dan spoket yang biasa terdapat di pasaran adalah 428, 420 dan 415. Bagi enjin yang berkapasiti 250cc keatas biasanya menggunakan saiz 520,525 dan 530. Selain saiz terdapat berberapa kategori rantai yang memiliki kelebihan tersendiri seperti jenis ‘O’ring, ‘X’ring, ‘XW’ring dan sebagainya.

Rantai yang sudah rosak biasanya menjadi lebih panjang, tidak bergerak secara licin dan menghasilkan bunyi geseran. Rantai begini boleh membahayakan keselamatan pengguna sekira putus atau terkeluar dari kitaranya. Spoket yang rosak biasanya memiliki mata gigi yang tidak sekata atau condong dan mulai patah. Sistem rantai dan spoket yang tidak serasi boleh meningkatkan penggunaan petrol. Kita digalakan supaya menukar kepada satu set rantai dan spoket




credit to Genuine Club
Back to top Go down
View user profile
TC
Super Senior Member


Posts : 286
Join date : 20/02/2011
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Sat 12 Mar - 23:24:56

Fizz Fixz wrote:
Quote :
ooo..maksud nye kalo mule2 aku pkai spoket 14/38, bawak 100km/h,tgk RPM brape.
pas2 tukar spoket contoh 15/37, bawak 100km/h, tgk bacaan RPM...
adakah macam 2??

n persoalan top speed gear 5 n 6 same 2 cmne lak??

yup.....maksud ak camtue ar.....kira amik bacaan std jer...100 Km/h pastu kompare kan....dgn RPM....berapa RPM ko setelah ko bawa dalam kelajuan 100 KM/h

tgk larh.....kalo kelajuan 100km/h, RPM ko nilai nyer lebih dr 5....cthnya cam rpm 6 ke....kira kena turun ar mata spoket....Tp tgk juga Ratio spoket...yang ko

ko pakai be4 nak tukar ...pastu search n rescue mana nilai ratio spoket yang hampir sama dgn spoket yg ko pakai pastu ko buat aagak...berapa nilai ratio dd turunkan.....


persoalan gear 5 n 6....errr contohnya macam ak....

sewaktu ak sarung spoket 14/37.....ak nya bacaan RPM sewaktu kelajuan 100 km/h...menunjukkan RPM 6....sedangkan gear yang ak gunakan adalah gear

6....apatah lagi kalo gear 5...RPM sah2 ar lebih dr 6, sewaktu kelajuan 100 km/h...

ok...td ak terang kan spoket saiz 14/37....


******************

lar nie ak terangkan spoket saiz 15/37 (yang ak pakai skrang selepas 14/37)

ok camni, nilai bacaan RPM sewaktu kelajuan 100km/h menujukkan RPM 5.2 camtue ar...(sbb jarum meter RPM dalam linkungan 5, 5.1 5.2.....that y ak set

kan dalam lingkungan 5.2...) sedangkan ak menggunkan gear 6 ketika itu....makna nya....set spoket hampir hampir tepat...cuma perlu d turunkan lagi...

.....pahamkan...?? ok

lar nie cerita pasal ak guna gear 5 sewaktu sarung spoket 15/37.....d mana kelajuan ak buat 100km /h dan RPM ketika itu menunjukan RPM 6...

ini menunjukkan ar...bahawa gear 5 saiz spoket 15/37 umpama TOP gear 6 spoket saiz 14/37...



kalo x paham.....mai citer3....hehehee

sorry kalo teori ak nie buat hangpa semua feniing3...yer..

so sorry..~~





haih..panjangnye aku bace..
meh sini aku simplify..

set sproket memberikan suatu nilai..iaitu.. sproket blkg bahagi sproket depan..dapat 1 value ratio..
value2 ratio tu boleh rujuk pada jadual sproket tu..

**bile ratio rendah..speed laju pada low rpm..top layan tp pikap kurang..
**bile ratio tggi..speed tak laju pada high rpm..top lemau tp pikap mantop..

*****example*****
15/43 = 140km/h @ 8000rpm
15/36 = 160km/h @ 8000rpm
15/34 = 180km/h @ 8000rpm
14/36 = 140km/h @ 8000rpm

***kesimpulan**
--utk stok meroket kt highway.. pakai la ratio kecik2..oleh itu boleh dapat outmeter walaupun rpm baru 8500 rpm

**peringatan**
ratio yg terlalu rendah akan menyebabkan rpm lemau..boleh je nk pakai 15/33.. 160km/h baru 6000rpm..tp top speed belum tentu dapat 8000rpm..
sbb bile ratio rendah..horsepower(top speed bertambah) manakala daya memutar iaitu torque (pikap) berkurang... cheers
Back to top Go down
View user profile
apai_WJN
Super Senior Member


Posts : 148
Join date : 23/02/2011
Age : 26
Location : KLATE-->GOMBAK

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Mon 14 Mar - 1:03:50

nk tnye...
aku pkai 15/37
top dlm +-190
kalo aku pkai 15/36 adakah top aku leh naek smpai 200(bajet2 je coz meter 125 180kmj je kn)
Back to top Go down
View user profile
don
New Member


Posts : 5
Join date : 20/02/2011
Age : 29
Location : Bkt Katil,Melaka

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Tue 15 Mar - 4:27:51

try pkai 16-37 kompem dapat N...ngee~ tgk spec moto jgak camne....
Back to top Go down
View user profile
sakemane125z
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/03/2011
Location : Kajang

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Tue 15 Mar - 8:28:54

setelah ambe bace penerangan2 sume bru a ambe faham... cheers cheers
leh praktik kan lpas nie, kne tukar kebel rpm dlu a..huhu
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Tue 15 Mar - 13:15:37

THANKS TO tc...SBB MEMUDAHKAN LAGI...

HEHEHE

AK NAK TERANGKAN X PNDAI...TUE AYAT TUNGANG LANGGANG....HEHE
Back to top Go down
View user profile
TC
Super Senior Member


Posts : 286
Join date : 20/02/2011
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Tue 15 Mar - 13:53:42

apai_WJN wrote:
nk tnye...
aku pkai 15/37
top dlm +-190
kalo aku pkai 15/36 adakah top aku leh naek smpai 200(bajet2 je coz meter 125 180kmj je kn)

190 tu rpm 10 9.5 ke bro?
kalau pakai sproket kecik..rpm 9.5k tu da boleh 200 da...
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts : 1021
Join date : 19/02/2011
Age : 23
Location : Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Tue 15 Mar - 14:11:32

pilihan size sprocket ak utk highway (bedasarkn pengalaman):

15/35(rantai 415)-stended modi, piston 125 (0.25) eksoz stended, carb 125 (145MJ 22.5PJ),
kotak angin lapik washer 4keping
Gear 5-rpm 10k 180kmh
Gear 6-rpm 9.5k 190kmh
Gear 6-rpm 10k "T" (maintain 50KM)
Gear 6-rpm 10.5k "N" (kdang2)

14/35(rantai 428)(skarang)- stended kilang, piston 125 (0.25) eksoz stended, carb 125 (105MJ 17.5PJ),
kotak angin full complete+idung
Gear 5-rpm 8k 140kmh
Gear 6-rpm 9k 185kmh (maintain 10km je sbb takut jem clown )

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
TC
Super Senior Member


Posts : 286
Join date : 20/02/2011
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Tue 15 Mar - 17:50:44

mak haih..14/35..mak haih..dlm town kompem semput dari ex5..ekekeke
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang pasal sprocket & rantai   Today at 6:26:53

Back to top Go down
 
Sembang pasal sprocket & rantai
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: