Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Share | 
 

 Cerita Mengenai Piston 125z

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
Dino
Penaung
Penaung


Posts: 1014
Join date: 19/02/2011
Age: 22
Location: Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Tue 8 Mar 2011 - 22:27

[quote="Sopakk TM"]
MaGNum_1721 wrote:
ade x piston brand ART...????


mesti lah ada bro...standart saiz ori semua pakai ART....klau nak pakai piston Art next saiz pun ada....tapi susah nak jumpa kt spare part..barang ni ori mahal sangat harganya....lagi satu piston ori ART dia kurang mengembang..klau kene settingnya memang payah nak jemm.


ooooo...baru ak tau piston standard kilang tu jenama ART rupenye...
mmg ssh nk dpt ke? shah alam xde? scratch

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts: 234
Join date: 05/03/2011
Location: Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Tue 8 Mar 2011 - 22:31

Yap S.Alam wrote:


Huhu.. tu la sbb aku bkk topic nie... aku pown xtau... wakaka.... drunken
Ade org kata gune piston nie ssh jem nenas sbb permukaan antara piston ngan sleve blok sgt licin walaupown 2t kurang..
ade pulak org kata, permukaan piston lebih tinggi dlm 1mm maknanya ruang pembakaran lebih mampat & padat..
tp..... tu org kata... Wakaka aku pown x tau sgt.... hehe...
drunken drunken drunken
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Pada pendapat aku piston single ring(BANYAK DIGUNAKAN DALAM MOTORACING) ni kelebihan nya adalah utk meringankan pergerakan crank shaft semasa tindak balas pembakaran.....maknanya piston bergerak lebih cepat ..lebih agresif sebab tiada ring kedua.....tujuan moto standart menggunakan ring kedua adalah kerana inginkan kekemasan dalam sistem pembakaran iaitu apabila berlaku kebocoran presure yang halus pada ring yg pertama maka ring kedua akan bertindak sebagai penyelamat iaitu tidak akan berlaku loose presure.


sebenarnya piston standart pun boleh di modified juga supaya jadi piston single ring...banyak pomen racing buat...nak beli yg dah siap cam gambar tu memang koyakkkkkk poket..........


Last edited by Sopakk TM on Tue 8 Mar 2011 - 22:52; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts: 234
Join date: 05/03/2011
Location: Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Tue 8 Mar 2011 - 22:45

dino wrote:
Sopakk TM wrote:
MaGNum_1721 wrote:
ade x piston brand ART...????.


mesti lah ada bro...standart saiz ori semua pakai ART....klau nak pakai piston Art next saiz pun ada....tapi susah nak jumpa kt spare part..barang ni ori mahal sangat harganya....lagi satu piston ori ART dia kurang mengembang..klau kene settingnya memang payah nak jemm.


ooooo...baru ak tau piston standard kilang tu jenama ART rupenye...
mmg ssh nk dpt ke? shah alam xde? scratch



tak payah cari la...buat sakit kepala je....tak lalu nak dengar dia punya harga....pakai piston TOP atau TE je pun ok dua-dua brand ni buatan jepun..moto RXZ sprint semlam pun pakai piston ni...takde masalah...
Back to top Go down
View user profile
MaGNum_1721
Senior Member


Posts: 58
Join date: 01/03/2011
Age: 23
Location: Kg. Baru~KL~Bangi~D'sara~Subang

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Wed 9 Mar 2011 - 1:47

Sopakk TM wrote:
MaGNum_1721 wrote:
ade x piston brand ART...????.


mesti lah ada bro...standart saiz ori semua pakai ART....klau nak pakai piston Art next saiz pun ada....tapi susah nak jumpa kt spare part..barang ni ori mahal sangat harganya....lagi satu piston ori ART dia kurang mengembang..klau kene settingnya memang payah nak jemm.

owh yeke....ermmm...aq rase pston aq ni brand tu kot...
mmg stakat ni xde jem la....
owner lme pon ckap mmg xpnah jem piston ni sbb dye pnah ulang alik kedah-kl tnpe mslah...
tp skrang aq slalu meroket smpe skrang piston ring longgar n nk kne rebore la...
agak2 brape piston ART ni....sbb skrang aq nk rebore jd 0.50...??
n kalo piston TOP brape lak...???
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts: 234
Join date: 05/03/2011
Location: Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Fri 11 Mar 2011 - 10:59

MaGNum_1721 wrote:
Sopakk TM wrote:
MaGNum_1721 wrote:
ade x piston brand ART...????.


mesti lah ada bro...standart saiz ori semua pakai ART....klau nak pakai piston Art next saiz pun ada....tapi susah nak jumpa kt spare part..barang ni ori mahal sangat harganya....lagi satu piston ori ART dia kurang mengembang..klau kene settingnya memang payah nak jemm.

owh yeke....ermmm...aq rase pston aq ni brand tu kot...
mmg stakat ni xde jem la....
owner lme pon ckap mmg xpnah jem piston ni sbb dye pnah ulang alik kedah-kl tnpe mslah...
tp skrang aq slalu meroket smpe skrang piston ring longgar n nk kne rebore la...
agak2 brape piston ART ni....sbb skrang aq nk rebore jd 0.50...??
n kalo piston TOP brape lak...???


harga aku tak tau brapa ...tk pernah beli...aku ada tanya gak bberapa pomen... diaorang cakap harga piston ART ni memang mahal..boleh mencecah 2 kali ganda drpd harga piston biasa...sebab piston ni ori made in japan special utk moto yamaha.
piston top aku ingat tak habis RM40-RM50...tgk tempat la...
Back to top Go down
View user profile
musesaddiq
Super Senior Member


Posts: 109
Join date: 20/02/2011
Age: 26
Location: PJ - Alor Star

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Fri 11 Mar 2011 - 19:23

aku baru tukar piston, RM75 pomen tu cakap ori, aku tgk memang ada cop made in japan.

BETOL KA Question Question Question Question
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts: 1014
Join date: 19/02/2011
Age: 22
Location: Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Fri 11 Mar 2011 - 20:53

musesaddiq wrote:
aku baru tukar piston, RM75 pomen tu cakap ori, aku tgk memang ada cop made in japan.

BETOL KA Question Question Question Question

xjgk bro...byk je piston made in japan...brand TOP rm40 pn made in japan, brand TE rm40 pn made in japan...
ko tuka rm75 tu mhal sgt kot utk piston made in japan...yg ori xde tulis ape2...cume ade gmba ank panah...
yg ori kilang brand ART...

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts: 234
Join date: 05/03/2011
Location: Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Sat 12 Mar 2011 - 3:23

dino wrote:
musesaddiq wrote:
aku baru tukar piston, RM75 pomen tu cakap ori, aku tgk memang ada cop made in japan.

BETOL KA Question Question Question Question

xjgk bro...byk je piston made in japan...brand TOP rm40 pn made in japan, brand TE rm40 pn made in japan...
ko tuka rm75 tu mhal sgt kot utk piston made in japan...yg ori xde tulis ape2...cume ade gmba ank panah...
yg ori kilang brand ART...


betul la bro Dino...banyak piston kt pasaran ada cop made in japan...padahal tanya pomen sparepart tu dia cakap ini piston cop saja japan tapi ini mali buatan Indon maaa....kualiti tk sama dgn brg mali japan punya maybe second class....Jadi kena pandai tgk dan belek......
Back to top Go down
View user profile
TC
Super Senior Member


Posts: 285
Join date: 20/02/2011
Location: Shah Alam

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Sun 13 Mar 2011 - 13:23

mase nk beli piston..piston brand japan..rm20 lebih..
tp piston top rm35..brand japan jgk ni..
tokey kedai tu kate top ni ape la itu la..
aku bg je rm30..
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts: 234
Join date: 05/03/2011
Location: Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Sun 13 Mar 2011 - 23:31

TC wrote:
mase nk beli piston..piston brand japan..rm20 lebih..
tp piston top rm35..brand japan jgk ni..
tokey kedai tu kate top ni ape la itu la..
aku bg je rm30..

ok la tuu....piston RM20 tuu nama je brand japan tapi tak tau ok ke tak..klau tak de complain dari customer maknaya boleh pakai lah juga....

Pada pendapat aku banyak org akan pilih dan beli sesuatu brg apabila jenama produk@barang itu popular di pasaran...maksudnya apabila sesuatu jenama itu banyak disebut atau dibeli oleh org ramai maka jenama itu mungkin terbaik dan popular..cth nya Racing Boy....dan jika kurang disebut atau diguna mungkin kurang baik...mungkinlahh....tapi tak taula, nak tau kena lah cuba..R&D sendiri.....
Back to top Go down
View user profile
satria_zr
President 1
President 1


Posts: 604
Join date: 20/02/2011
Age: 25
Location: shah alam

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Mon 14 Mar 2011 - 0:12

style gak piston ni..
tp bukan lagi cepat panas ke kalo pakai single ring..wat jalan2 bese..
xsilap men sprint je rmai pakai yg single ring..
sy xtau..tlg tunjukkan
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts: 234
Join date: 05/03/2011
Location: Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Mon 14 Mar 2011 - 11:37

satria_zr wrote:
style gak piston ni..
tp bukan lagi cepat panas ke kalo pakai single ring..wat jalan2 bese..
xsilap men sprint je rmai pakai yg single ring..
sy xtau..tlg tunjukkan


Pada pendapat aku..kalau ikut logik akal dan fikiran lagi banyak (benda @ bahan) sentuhan akan lagi cepat panas....

-"Kami budak baru belajar ,Kalau salah tolong tunjukkan"-
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts: 1014
Join date: 19/02/2011
Age: 22
Location: Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Mon 14 Mar 2011 - 14:27

Sopakk TM wrote:
satria_zr wrote:
style gak piston ni..
tp bukan lagi cepat panas ke kalo pakai single ring..wat jalan2 bese..
xsilap men sprint je rmai pakai yg single ring..
sy xtau..tlg tunjukkan


Pada pendapat aku..kalau ikut logik akal dan fikiran lagi banyak (benda @ bahan) sentuhan akan lagi cepat panas....

-"Kami budak baru belajar ,Kalau salah tolong tunjukkan"-

ak stuju ngn sopa...more surface attach to another surface will result more friction and more
heat will produce...itu konsep fizik yg ak tau...ape teori bro satria ckp single piston ring
cpt panas?? ko kn student engineering...kasi teori sket Razz Very Happy clown

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
TC
Super Senior Member


Posts: 285
Join date: 20/02/2011
Location: Shah Alam

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Mon 14 Mar 2011 - 16:56

aku tak setuju..
kalau camtu..kenapa ramai org sprint test pakai single ring?

bile single ring..berat/beban conrod untuk berputar lebih rendah..
oleh itu..dari 0 ke top rpm lebih cpt..
ring yg kt bwh tu..sebagai backup comrpession..
kalau pakai 1 ring je..compression tu ditampung sepenuhnye oleh single ring tu je..

p/s: info ni aku dpt bace kt mbc bertahun lepas..wallahualam
Back to top Go down
View user profile
Sopakk TM
Super Senior Member


Posts: 234
Join date: 05/03/2011
Location: Shah Alam-Klang-Tg.Karang-Parit

PostSubject: Re: Cerita Mengenai Piston 125z   Mon 14 Mar 2011 - 18:57

TC wrote:
aku tak setuju..
kalau camtu..kenapa ramai org sprint test pakai single ring?

bile single ring..berat/beban conrod untuk berputar lebih rendah..
oleh itu..dari 0 ke top rpm lebih cpt..
ring yg kt bwh tu..sebagai backup comrpession..
kalau pakai 1 ring je..compression tu ditampung sepenuhnye oleh single ring tu je..

p/s: info ni aku dpt bace kt mbc bertahun lepas..wallahualam


Aku setuju dgn info ko...memang betul banyak moto sprint test guna single ring kerana utk mengurang kn berat/beban conrod semasa berputar dan juga utk mengurangkan tekanan beban ring yang bergeseran dgn silinder block.

Apabila enjin sudah diringankan atau diupgrade maka pergerakan sistem juga akan lebih cepat dan pantas jadi kepanasan juga (overheating)akan cepat berlaku... jadi tindakan utk mengurangkan kepanasan adalh... dgn menggunakan sistem pendingin cth sistem air,angin dan pelincir seperti minyak 2T yg terbaik.

-"Kami budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan"-
Back to top Go down
View user profile
 

Cerita Mengenai Piston 125z

View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 11Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

 Similar topics

-
» Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head
» Segala Persoalan V7
» History Of The 4AG Engine -- Sejarah injin 4AG
» max bore utk 4g91?
» PROXY WEB... BOLEH ELAK KALO KENA BLOK

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: -