Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Hak Anda Terhadap Harta Anda

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
sakemane125z
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/03/2011
Location : Kajang

PostSubject: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Fri 4 Mar - 9:33:56

aku cukup xberkenan kalau polis wat rodblok lepas 2 mintak kunci moto lepas 2 soh tolak moto p balai walau pun xde wat salah.
patut ke buat macam 2??? bagi saman(kalau ada kesalahan) on da spot je la...

semalam aku ada bace dekat mukabuku pasal saman ekor. dalam 2 ade tulis pasal hak rakyat terhadap harta yang disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.
link --> http://www.facebook.com/?sk=lf#!/note.php?note_id=10150107715801497&id=100000133400722

Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan
Hak terhadap harta.
(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang.
(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada pampasan yang mencukupi.


tindakan polis yang amik kunci moto dan menafikan hak tuan moto untuk menggunakan moto beliau macam dah melanggar Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan...
ade juga menyebutkan Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta (kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan hendaklah diberikan.

so,aku rase care polis yang merampas kunci moto / handfon / dan laen2 adalah satu penyalahan guna kuasa.hak rakyat terhadap harta sendiri xsepatutnya dinafikan oleh pihak polis..nak banteras samseng jalanan pun jangan la menyusahkan owg laen...peace no war.
Back to top Go down
View user profile
N.A.M.I
Senior Member


Posts : 87
Join date : 20/02/2011
Age : 27
Location : MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Fri 4 Mar - 20:30:21

HAHA sebab tu aku suke band ni nye nama-->A.C.A.B
Back to top Go down
View user profile
YapBKX3048
President 2
President 2


Posts : 798
Join date : 18/02/2011
Age : 31
Location : K.Sel ~ Shah Alam.

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Sat 5 Mar - 3:57:26

Erm.. btol gak klu ikot pekeliling tu....
tp mybe polis pon ade pekeliling yg dowg bley atau tidak terikat ngan pekeliling diatas...
xtau la... polis nie pon kadang2.......... erm.. sendiri mau ingat jer rr... baru lepas kene tahan ngan
polis td... tgok ic lesen trs srh jln.. walaupown berdebar... hehe....

_________________
SeHaTi.. SeJiWa.. Se ia.. SeKaTa.. Kelab 125z Malaysia AKA K125zM 4ever

Crew No. K125zM_0006...
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts : 1022
Join date : 19/02/2011
Age : 24
Location : Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Sun 6 Mar - 0:01:37

wah bro sakemane125 mmg mgikuti isu terkini...
info psal law lg...mmg tu bukti yg sgt kukuh utk mnyataan
pnyalah gunaan kuasa oleh pihak berkuasa...
tp kite kne igt, kuasa ade ditangan diorg...kite? dh lame dh hak rakyat
diketepikan.... "Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" ah, wayang je tu Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
yi_tupaijek01
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 69
Join date : 20/02/2011
Age : 21
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Sun 6 Mar - 11:43:47

wayang je blake....polis kalo dh nk bt,ekot pale dia je...kite bakor ajer cheers

_________________


 Basketball  Basketball Hidup ini tidak selalunya indah, tetapi yang indah tetap kekal dalam kenangan sunny  sunny 

Back to top Go down
View user profile
YapBKX3048
President 2
President 2


Posts : 798
Join date : 18/02/2011
Age : 31
Location : K.Sel ~ Shah Alam.

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Mon 7 Mar - 2:59:28

xleh nk salahkan kerajaan gak bro... even tukar kerajaan pown, polis ttp ada...
x semua polis atau penjawat awam begitu.. hanya segelintir..
Bak kata mantan PM M'sia, Abdullah Ahmad Badawi ~ Kalau kita Menang, Tak semestinya kita menang semua...
Renung2kan & selamat beramal.. silap2 nanti bila tukar kerajaan, polis ingat ini
kerajaan dowg yg pny......

_________________
SeHaTi.. SeJiWa.. Se ia.. SeKaTa.. Kelab 125z Malaysia AKA K125zM 4ever

Crew No. K125zM_0006...
Back to top Go down
View user profile
sakemane125z
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/03/2011
Location : Kajang

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Mon 7 Mar - 8:48:37

Polis yang salah gune kuasa nie patut kne denda berat2 sket...baru la negara aman damai... cheers
aku xpernah lagi kne tolak2 moto nie, saje2 tolak penah la..haha
negara nie ade undang2...and undang2 lak terletak bawah perlembagaan..
dalam rukun negara pun tulis 'keluhuran perlembagaan' no3, lepas 2 baru la 'kedaulatan undang2' no4.
'kesopanan dan kesusilaan' no5. (sebab 2la ade polis yang kurang sopan kot..)Evil or Very Mad Evil or Very Mad
walaupun polis nie ade pekeliling sndri, tetap xleh lawan Perlembagaan sb perlembagaan nie undang2 tertinggi negara.
dan Perkara 13 nie memang bertujuan untuk melindungi hak kita sebagai rakyat.
Back to top Go down
View user profile
YapBKX3048
President 2
President 2


Posts : 798
Join date : 18/02/2011
Age : 31
Location : K.Sel ~ Shah Alam.

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Mon 7 Mar - 13:45:18

sakemane125z wrote:
Polis yang salah gune kuasa nie patut kne denda berat2 sket...baru la negara aman damai... cheers
aku xpernah lagi kne tolak2 moto nie, saje2 tolak penah la..haha
negara nie ade undang2...and undang2 lak terletak bawah perlembagaan..
dalam rukun negara pun tulis 'keluhuran perlembagaan' no3, lepas 2 baru la 'kedaulatan undang2' no4.
'kesopanan dan kesusilaan' no5. (sebab 2la ade polis yang kurang sopan kot..)Evil or Very Mad Evil or Very Mad
walaupun polis nie ade pekeliling sndri, tetap xleh lawan Perlembagaan sb perlembagaan nie undang2 tertinggi negara.
dan Perkara 13 nie memang bertujuan untuk melindungi hak kita sebagai rakyat.


Yup! BtOL3... Aku sokong sangat rr nie... I love you I love you I love you

_________________
SeHaTi.. SeJiWa.. Se ia.. SeKaTa.. Kelab 125z Malaysia AKA K125zM 4ever

Crew No. K125zM_0006...
Back to top Go down
View user profile
NCH_KU
Senior Member


Posts : 81
Join date : 03/03/2011

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Mon 7 Mar - 23:52:06

sakemane125z wrote:
Polis yang salah gune kuasa nie patut kne denda berat2 sket...baru la negara aman damai... cheers
aku xpernah lagi kne tolak2 moto nie, saje2 tolak penah la..haha
negara nie ade undang2...and undang2 lak terletak bawah perlembagaan..
dalam rukun negara pun tulis 'keluhuran perlembagaan' no3, lepas 2 baru la 'kedaulatan undang2' no4.
'kesopanan dan kesusilaan' no5. (sebab 2la ade polis yang kurang sopan kot..)Evil or Very Mad Evil or Very Mad
walaupun polis nie ade pekeliling sndri, tetap xleh lawan Perlembagaan sb perlembagaan nie undang2 tertinggi negara.
dan Perkara 13 nie memang bertujuan untuk melindungi hak kita sebagai rakyat.

hebat siot due sakemane ni..ko ambik jurusan undang2 ke?.. What a Face
Back to top Go down
View user profile
sakemane125z
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/03/2011
Location : Kajang

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Tue 8 Mar - 8:51:11

NCH_KU wrote:
sakemane125z wrote:
Polis yang salah gune kuasa nie patut kne denda berat2 sket...baru la negara aman damai... cheers
aku xpernah lagi kne tolak2 moto nie, saje2 tolak penah la..haha
negara nie ade undang2...and undang2 lak terletak bawah perlembagaan..
dalam rukun negara pun tulis 'keluhuran perlembagaan' no3, lepas 2 baru la 'kedaulatan undang2' no4.
'kesopanan dan kesusilaan' no5. (sebab 2la ade polis yang kurang sopan kot..)Evil or Very Mad Evil or Very Mad
walaupun polis nie ade pekeliling sndri, tetap xleh lawan Perlembagaan sb perlembagaan nie undang2 tertinggi negara.
dan Perkara 13 nie memang bertujuan untuk melindungi hak kita sebagai rakyat.

hebat siot due sakemane ni..ko ambik jurusan undang2 ke?.. What a Face

google suda...hahaha..lol!
xdk keje kt opis..gni a jadi nye..
Back to top Go down
View user profile
apai_WJN
Super Senior Member


Posts : 148
Join date : 23/02/2011
Age : 26
Location : KLATE-->GOMBAK

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Thu 10 Mar - 19:57:17

raodblock lari je...
jgn smpai kne tembak suda...haha
Back to top Go down
View user profile
sakemane125z
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/03/2011
Location : Kajang

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Fri 11 Mar - 9:45:39

apai_WJN wrote:
raodblock lari je...
jgn smpai kne tembak suda...haha

2 yang takut 2... Shocked Shocked
Back to top Go down
View user profile
silent_+125zs
Junior Member


Posts : 31
Join date : 10/06/2011

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Fri 10 Jun - 15:13:01

power lah duesakemane125 anak sapo lah nie.keh2keh2...eh bukan ke ko penah kena tahan roadblok hahahhaa tak ingat ke...tupai hitam..dia suruh tolak ke depan haha tak jauh la...pasal apa..no plat besi.kahkah2...sebaik lepas.. Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
mie
Junior Member


Posts : 38
Join date : 07/06/2011
Location : SHAH ALAM - KUALA LUMPUR - PENANG

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Tue 21 Jun - 5:21:43

sakemane125z wrote:
apai_WJN wrote:
raodblock lari je...
jgn smpai kne tembak suda...haha

2 yang takut 2... Shocked Shocked

ini yang kacau tuwh .
dulu aku pernah kene , time aku nak kuar dari taman rumah aku naek 125z kesayangan, tertibe ade brader badan tubuh sasa Twisted Evil tahan aku dari jauh , menjerit suwuh aku benti , but aku patah baleh , sebab mana tahu orang nak samun ke ape , tertibe plak dikeluarkan senjata api(pistol) affraid sambil berlari ke arah aku , aku pun give-up la ,nyawa kowt nanti bocor kepala aku kang , then dia datang dekat aku cakap dia polis tgh buat siasatan kat tempat tuwh .... tak patut la dia aku tahan tanpa memakai beruniform , aku ingat dia nie polis unit SB kowt entahla .... pastuwh da takde ape dah , dier just tanye buat ape , duduk mane , kenape keluar lewat2 camnie ... camtuwh laa .. haha affraid affraid
Back to top Go down
View user profile
satria_zr
President 1
President 1


Posts : 604
Join date : 20/02/2011
Age : 27
Location : shah alam

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Mon 31 Oct - 2:28:59

sakemane125z wrote:
Polis yang salah gune kuasa nie patut kne denda berat2 sket...baru la negara aman damai... cheers
aku xpernah lagi kne tolak2 moto nie, saje2 tolak penah la..haha
negara nie ade undang2...and undang2 lak terletak bawah perlembagaan..
dalam rukun negara pun tulis 'keluhuran perlembagaan' no3, lepas 2 baru la 'kedaulatan undang2' no4.
'kesopanan dan kesusilaan' no5. (sebab 2la ade polis yang kurang sopan kot..)Evil or Very Mad Evil or Very Mad
walaupun polis nie ade pekeliling sndri, tetap xleh lawan Perlembagaan sb perlembagaan nie undang2 tertinggi negara.
dan Perkara 13 nie memang bertujuan untuk melindungi hak kita sebagai rakyat.


betul gak kn..baru tpk..sokong2..
sekrg ni da bkn polis diraja malaysia..polis raja dmalaysia..
kalo tul org yg langgar undang2 die nk nafikan hak org 2 xpe..
tp cm kite ni..men rampas2 kunci..suka ati je..nsb die de pistol..
kalo x..da cabot..hehe
Back to top Go down
View user profile
am_125z
Super Senior Member


Posts : 146
Join date : 19/07/2011
Age : 24
Location : Penang - Taiping - Ipoh

PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Thu 3 Nov - 3:02:36

bounce Basketball
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Hak Anda Terhadap Harta Anda   Today at 2:34:46

Back to top Go down
 
Hak Anda Terhadap Harta Anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang ~ sembang..-
Jump to: