Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
sagat_doe
Junior Member


Posts : 22
Join date : 25/05/2012
Age : 26
Location : putrajaya

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Mon 24 Dec - 13:14:18

nk tnye skit la kt abam2 ni..npe head moto sy asyk bocor je ea..da ikat ketat2 pn bocor lg..
Back to top Go down
View user profile
chaklek
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 217
Join date : 12/09/2011
Age : 30
Location : Sungai Buloh - Damansara - Melaka

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Wed 9 Jan - 20:21:25

sagat_doe wrote:
nk tnye skit la kt abam2 ni..npe head moto sy asyk bocor je ea..da ikat ketat2 pn bocor lg..

Head asyik terangkat/ bocor..byk faktor jugak..mula2 try check skru blok 4 batang tue..mgkin ade yg dah nak loose..kalo size dah S2..tue..better buat 4empat skali..head pulak kalo dah potong or std..tapi xrata..pon leh jadi punca.... Very Happy Very Happy

_________________
"Knowledge is not enough, we must apply"

www.byetools.com

Youtube : byetools

FB : Otai Two Stroke
Back to top Go down
View user profile http://www.byetools.com
sagat_doe
Junior Member


Posts : 22
Join date : 25/05/2012
Age : 26
Location : putrajaya

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Thu 10 Jan - 15:47:58

thanks abam chaklek.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
chaklek
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 217
Join date : 12/09/2011
Age : 30
Location : Sungai Buloh - Damansara - Melaka

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Mon 4 Feb - 0:42:57

sagat_doe wrote:
thanks abam chaklek.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

sama2 kasih...xbam pon..noob jer..

_________________
"Knowledge is not enough, we must apply"

www.byetools.com

Youtube : byetools

FB : Otai Two Stroke
Back to top Go down
View user profile http://www.byetools.com
mohd khairi
New Member


Posts : 15
Join date : 19/03/2013
Age : 25
Location : sabah

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Wed 3 Apr - 23:46:45

assalam otai2..
nak tanya niy sal proses pembakaran...
tupai saya niy kurang power laa...
bila jak full trotel gear 6, rpm nak naik 6-->7 dah nak semput laa...
boleh tak sesape yg bantu hamba baru belajar niy..huhuhu
cdi baru tukar dari NK-->ori 125..
carb standrd..
block dah korek pistn 1.25..
angin & minyak stndrd...

adakah masalah dengan CDI??
Back to top Go down
View user profile
wan_210407
New Member


Posts : 3
Join date : 03/04/2013
Age : 25
Location : Klang

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Fri 5 Apr - 0:01:45

mohd khairi wrote:
assalam otai2..
nak tanya niy sal proses pembakaran...
tupai saya niy kurang power laa...
bila jak full trotel gear 6, rpm nak naik 6-->7 dah nak semput laa...
boleh tak sesape yg bantu hamba baru belajar niy..huhuhu
cdi baru tukar dari NK-->ori 125..
carb standrd..
block dah korek pistn 1.25..
angin & minyak stndrd...

adakah masalah dengan CDI??

CDI xmgkn akn jadi begitu..CDI masalah jwpn nye motor x idup
try turun/ naik kan mata spoket.. kalo stended org rekemen 15/38,15/39
sebab piston dah besar, aku cadang ko try jetting blk, x igt dh jetting carb tupai aku bpe.. tp PJ up +/- 2.5, MJ +/- 10
kalo salah tlg betul kan
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: mohd khairi   Tue 9 Apr - 0:12:32

klu nk tahu cdi puncanya ataupun x,cuba pinjam cdi member yg ok,try gear 6,semput lg x pd rpm 6 & 7tu,klu sama je ,bermakna ada hal lain la tu,kalau bole tukar plug baru,(ngk b8es),chek span air filter ok lg ke,span mesti yg ori,br nafas x sesak,servis carburetor,pastikan choke x sangkut,periksa cabel choke & hujung cabel choke yg bersambung pd carburetor,periksa ada jam ke tak,cek plug coil api dia biru panjang ke..,kalau x berapa nk biru & lompat pendek je dan kecik,ada problem coil plug tu,cek oil seal belah magnet,ada leaking x,periksa reed valve ada kecacatan x..,periksa kpala high tension lead yg grip kat plug tu,elok lg ke x...,try dulu bro..,klu x ok gak ada sebab2 lain tu,bawa kpd pomen yg berpnglaman..,try do it your self dulu..slmt berjaya..
Back to top Go down
View user profile
popsoda
Senior Member


Posts : 97
Join date : 16/10/2011

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Wed 10 Apr - 1:26:10

bro sharil saya tgk avatar bro,msti terer ni bab2 port-memporting blok 125z... errr bole tgk2 kn pada mata kasar bro tentg blok ni x,Ok @ x Ok (buang ke parit Sad )... saya ni baru lagi nk blajar..

Dan sekiranya blok dah modi mcm gitu tapi head msh standet ok @ x... @ kena potong head...

ok terima ksh..


Last edited by popsoda on Fri 12 Apr - 1:26:48; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
mohd khairi
New Member


Posts : 15
Join date : 19/03/2013
Age : 25
Location : sabah

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Wed 10 Apr - 2:46:35

thanks otai2...
tntang CDI 2. oil plug yg prob.
ta balance nak kawal api CDI ori..
oil plug dah biase balance CDI local NK..
oil Plug pun local gak...
slalu jew kna tukar plug...
lgpon bet3 dah weak tahap parah....langsung takde cass...
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: popsoda   Thu 11 Apr - 2:16:45

kalau dilihat dr gambar tu main transfer port & subsidiary transfer port mmg dh luas,tp ukuran dlm main transfer dan subsidiary transfer port jarak diantara hujung atas lubang2 tersebut ke atas top surface sleeve block x tau brape,kalau jaraknya 42 atau 43 mm still ok lg,jarak atas lubang ekzos kalau sampai ke atas top surface sleeve block dlm 27 mm ok lg..bukak ekzos port kalau dlm area 43 mm pun ok lg,klu lebih pd tu dia mkn ring,kecuali ada tiang tengah di ekzos port tu,br kita bole over limit kn dia..

So dr situ Kita x dpt agak utk potong head brp mm..


Pstt....,kita tulis camni,x langgar peraturan kelab ke...,moderator,kalau saya salah tolong tegur..
Back to top Go down
View user profile
popsoda
Senior Member


Posts : 97
Join date : 16/10/2011

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Thu 11 Apr - 23:32:27

Bro syahril orait terima kasih....



Last edited by popsoda on Fri 12 Apr - 1:28:15; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: salam   Thu 11 Apr - 23:56:00

berpandukan pada angka yg diberi,block masih boleh digunakan sgt2..,boleh digunakan untuk long distance lg..
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Fri 12 Apr - 0:22:02

saya pki blok & head asal moto jee....
tapi boleh g 170 kg/j je... cam ane nk bg naik 180 ea...
ada member 2 semua asal moto tapi leh g 180...
jlez2 !!! Mad

___________________________________ Sad
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Sat 20 Apr - 12:46:03

haah...tul tu..de kawan aku..tupai die standard gak..top dpt 180km/j gak..terbaik lah!!
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: S.T.P (standard tp power).   Sun 21 Apr - 19:13:40

1)tukar sproket ngan rantai size 415.
2)Tayar tu pilih yg tak brapa besar gedabak..
3)Bearing roda pakai ceramic ball bearing with double end cap.
4)servis master pump disk brek dpn blkg supaya x sangkut..(pastikan oil seal ori,minyak dot 4 or dot 5)
5)minyak 4 t khas untuk 2 Stroke (Motul Transoil Expert).Minyak buh ngam2 850 ml.
6)2t guna shell advance vsx..
7)Plug Ngk original B8ES.
8)kena pandai main spoket adjust ngan berat badan..
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Mon 22 Apr - 3:07:33

BLX1714 wrote:
haah...tul tu..de kawan aku..tupai die standard gak..top dpt 180km/j gak..terbaik lah!!

syg jgk moto bru nk main blok dh...
jelez x terkata.... Sad

_____________________________ bounce
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Mon 22 Apr - 9:56:06

tul tu bro..syg nye..
pada aku..baik dapatkan barang spare..dan cam tupai aku..aku utang 3 tahun..so..better aku x yah usik pape langsung [totally standard] sehingga
setel semue utang tupai aku..dah setel baru bole pikir nk modi..tu prinsip aku..memang aku syg la tupai aku tu.. Smile
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Tue 23 Apr - 19:08:07

Tapi ak dgr klau moto standard mula main blok..
klau nk buat standard blik dh x sama.. n rasa x sdp..
btol k ??


________________________________ Smile
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Wed 24 Apr - 16:58:05

asraf wrote:
Tapi ak dgr klau moto standard mula main blok..
klau nk buat standard blik dh x sama.. n rasa x sdp..
btol k ??


________________________________ Smile

mungkin..tp tu sebab nye kalu pada aku..aku dapatkan barang2 spare..
maknenye stok ori moto x usik la.. Cool
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Thu 25 Apr - 10:54:55

BLX1714 wrote:
asraf wrote:
Tapi ak dgr klau moto standard mula main blok..
klau nk buat standard blik dh x sama.. n rasa x sdp..
btol k ??


________________________________ Smile

mungkin..tp tu sebab nye kalu pada aku..aku dapatkan barang2 spare..
maknenye stok ori moto x usik la.. Cool


brang ap yg ko buat spare??
cm leh pkai cara nie.... Laughing


__________________________________ bounce
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Thu 25 Apr - 12:59:07

alamak...bro... Cool
maksud aku brg spare tu..contoh katekan aku nk korek block ngan head sekali..
aku akan cari block ngan head yg akan di projek..aku x usik la block ngan head stok ori moto..gitu... Smile
so..block ngan head yg akan di korek tu kire brg2 wat spare la..gitu... Smile
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Sun 28 Apr - 9:21:17

blok n head mmg ak tgh cari spare bro..
tpi nk yg asal moto.. tpi x jpe ag.. hihi

___________________________ Wink
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Mon 29 Apr - 8:34:17

bro dh try check kat fb..aku rase banyak la budak2 nk tolak..
ori moto memang agak susah la nk dapat..bagi aku yg costum pn dah terbaik la..
cari yg metirial yg baik..cam seramik ke..aloy yg kuat ke..gitu..
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Wed 1 May - 22:41:21

Tpi ad mmbe ak ckp klu yg c0stum nie cpt jam br0. tpi ak xpsti r kteptan nye. 2 yg ak mlas. he3

__________________________ king
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Sat 4 May - 0:43:53

block original br 3 ratus lebih je,100% ori,order kat kedai spare part,ckp nk yg ori yamaha,diorang mesti ada link dgn hong leong yamaha bhgian spare part,klu kte pg hong leong direct,mgkin harga kena ketuk..
head pun br 100 lebih je..100% ori,piston beli art original,mcm mcm saiz ada skg ni,harga ori x sampai 80 klu siap rebore..,belipiston saje lg murah, ART brand original manufacturer,klu nak piston forge mahal,dkt 500 harga dia brand Wiseco from Europe manufacturer for extreme light at racing condition..and long lasting..,tp mula2 guna kena pantang dulu,sesi pemanasan dan sejuk berkali kali br piston ok..,klu piston bukan forge sprt ART Piston,ia guna kaedah cast,acuan,x perlu pantang2,rebore ada clearance sikit dh boleh rembas dh..,tp x setanding seperti forged Piston mcm WISECO Piston..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN   Today at 2:34:18

Back to top Go down
 
BLOK, HEAD & PROSES PEMBAKARAN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: