Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Fri 18 Mar - 18:27:39



Salah satu masalah yang dihadapi oleh para pengguna Facebook tempatan sejak kejadian tsunami dan gempa bumi baru-baru ini adalah masalah load yang mengambil sedikit lama berbanding kebiasaannya. Ini berlaku adalah kerana salah satu pelayan Facebook yang terletak di Hong Kong mengalami masalah sukar diakses disebabkan oleh masalah kabel.

Walaubagaimanapun, untuk sementara waktu ini, para pengguna boleh mengatasi perkara ini dengan menukarkannya kepada pelayan tempatan, dan menikmati semula kelajuan Facebook seperti sebelumnya (malah lebih pantas lagi).

Bagi pengguna Windows, anda boleh mengubahnya dengan berbuat:
Pergi ke direktori C:\Windows\System32\drivers\etc\ (huruf awalan adalah mengikut direktori sistem operasi Windows anda dipasang).
Buka fail HOSTS menggunakan aplikasi Notepad.


**Tambah perkara berikut pada penghujung fail tersebut : 203.106.85.66 www.facebook.com


**Klik “Save” dan layari laman Facebook dengan kelajuan yang lebih pantas berbanding sebelumnya.

OR

-> Open Run dialog box ( Start > Run ), Type in "notepad %windir%\system32\drivers\etc\hosts" without the quotes and notepad will pop up.
-> Next add the below line into it: 203.106.85.66 www.facebook.com
-> Klik “Save” dan layari laman Facebook dengan kelajuan yang lebih pantas berbanding sebelumnya.

Anda boleh membandingkan kelajuan sebelum dan selepas pengubahan server dengan melakukan ujian ping ringkas melalui command-prompt anda.

Kalau XP, save file tue kat memana, save dengan nama Hosts jer tanpa extension. Pastu cut and paste kat folder tu, replace fail lama.
ataupun tekan ctrl+s..lepas tu pangkah je notepad tu.

utk pengguna win7, nk run notepad as administrator tuh, cube tengok cara yg Microsoft bgthu
atau boleh buat mcam ni --> savekan tuh save file tue kat memana, save dengan nama Hosts jer tanpa extension. Pastue cut and paste kat folder tue, replace fail lama. Bagi mengelakkan sbarang kesulitan pd mse akan dtg, anda bleh la copy dlu file hosts yg asal tuh..
(klau x nk copy pon x pe..)

bg pengguna Chrome, masalah spt ini akan kluar




so pnyelesaian dia tkan je proceed..

Bagi pengguna Mozilla Firefox, ini masalah yg akan berlaku


so, penyelesaiannye,






then, anda boleh guna mcam biasa..

Antara soalan yg kerap dtanya

Quote :
kalau pakai google crome…. ada kluar warning website dgn tanda https dipotong dgn warna merah.. adakah kalau buat perkara ini menggalakkan data kita diketahui orang lain???


sebenarnya, pertukaran server yang dilakukan adalah untuk menggunakan server m.facebook.com untuk tempatan, dimana ianya dikhaskan untuk penggunaan peranti mudah-alih. Jadi, ianya tidak membawakan sokongan SSL.
Namun begitu, ianya masih selamat. Sekiranya tak percyaa, boleh buang line terakhir tersebut, dan kembali seperti asal.



Quote :
Bagi yang menghadapi masalah untuk “Save”, boleh memuat-turun fail berikut, dan mengantikannya dengan fail asal di folder tersebut. Pastikan anda membuat salinan fail tersebut terlebih dahulu untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Fail Host (click, Copy n Paste)





kreadit to gempakzzz


soe pasal image ..luar kawalan...
Back to top Go down
View user profile
satria_zr
President 1
President 1


Posts : 604
Join date : 20/02/2011
Age : 27
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Fri 18 Mar - 18:54:23

thanx bro..da bjaya buat..haha
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Fri 18 Mar - 19:44:50

welkem....nie pun ak br dpt td....amacam....x der semput2 kan...hihihi

to ak post terus...hehehehe
Back to top Go down
View user profile
mie
Junior Member


Posts : 38
Join date : 07/06/2011
Location : SHAH ALAM - KUALA LUMPUR - PENANG

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Tue 14 Jun - 3:26:59

firewall block bende nie
Back to top Go down
View user profile
YapBKX3048
President 2
President 2


Posts : 798
Join date : 18/02/2011
Age : 31
Location : K.Sel ~ Shah Alam.

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Tue 14 Jun - 11:45:10

Oo.... Begitu.. tp kite xde facebook.. drunken drunken drunken drunken Hehe.. Razz

_________________
SeHaTi.. SeJiWa.. Se ia.. SeKaTa.. Kelab 125z Malaysia AKA K125zM 4ever

Crew No. K125zM_0006...
Back to top Go down
View user profile
satria_zr
President 1
President 1


Posts : 604
Join date : 20/02/2011
Age : 27
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Tue 14 Jun - 14:44:51

YapBKX3048 wrote:
Oo.... Begitu.. tp kite xde facebook.. drunken drunken drunken drunken Hehe.. Razz


wat la yap..hehe..senang skit nk contact..
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Tue 14 Jun - 20:45:13

time nie....sbb Server Asia tergendala...

d sebabkan oleh Tsunami kat jepun...sbb tue d wat nyer bnda nie..

tp skarng dah ok dah...cuma ley lock dan d simpan sbg rujukan shja..

tq
Back to top Go down
View user profile
mie
Junior Member


Posts : 38
Join date : 07/06/2011
Location : SHAH ALAM - KUALA LUMPUR - PENANG

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Wed 15 Jun - 1:58:57

YapBKX3048 wrote:
Oo.... Begitu.. tp kite xde facebook.. drunken drunken drunken drunken Hehe.. Razz

buat la satu ... nak add .. haha ....
Back to top Go down
View user profile
mie
Junior Member


Posts : 38
Join date : 07/06/2011
Location : SHAH ALAM - KUALA LUMPUR - PENANG

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Wed 15 Jun - 2:02:19

Fizz Fixz wrote:
time nie....sbb Server Asia tergendala...

d sebabkan oleh Tsunami kat jepun...sbb tue d wat nyer bnda nie..

tp skarng dah ok dah...cuma ley lock dan d simpan sbg rujukan shja..

tq

yup ada sekali server total lost time tuwh ...

skunk tak yah pakai la . lagi pun fire wall block bende nie , sebab apa2 access/modified ke windows32 akan di block oleh windows ...

but kalau nak speed up just ubah setting kat cmd ..

http://www.youtube.com/watch?v=MogbQJlFfqs
Back to top Go down
View user profile
salpido12
New Member


Posts : 6
Join date : 12/01/2014
Age : 25
Location : samarahan , sarawak

PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Mon 13 Jan - 23:13:42

mcm lmbt jaa aku baca post ni
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update   Today at 2:31:33

Back to top Go down
 
Kembalikan Kepantasan Pelayaran Laman Facebook.com *Video Update
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Dunia IT & Teknologi..-
Jump to: