Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Persoalan umum tentang 125Z

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 15, 16, 17
AuthorMessage
Man4822
Junior Member


Posts : 47
Join date : 06/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Fri 29 Mar - 23:27:46

BLX1714 wrote:
tupai biru GP lowered (rendah) la dr ngan tupai biase..
tupai aku meroon itam kluaran Oct 2012..aku turun fork 1 1/2 inch..pn masih x dpt same tinggi ngan tupai Biru GP standard gaban x usik ape2..
Tupai Biru GP tu rendah lagi.. Mad
bg aku la, tak rendahkan fork lg ok
sebab bila rendahkan, langgar bumper nanti ada keluar bunyi kurang enak.. tp citarasa masing2 kan.. pendapat je
sebab aku pernah rendahkan
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Sat 30 Mar - 8:08:20

tupai aku ok je rendahkn fork..xde kuar bunyi langgar bngol atau lubang..kalu lubang besar dan dlm jgn la gi langgar.. Smile
Back to top Go down
View user profile
adamzr
New Member


Posts : 7
Join date : 03/07/2011

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Thu 18 Apr - 10:53:16

tanye sikit..apesal 2t asik meleleh kat hujung hos yang bsambung ngan pam 2t tu?aku dah try ikat ketat2 ngn klip,dawai bagai tapi still meleleh gak..aku baru je tukar hos ni yang lame dah keras dan bocor..tensen betul..member aku ada suggest tepek gam gasket kat hjung hos tu..boleh ke? Question Question
Back to top Go down
View user profile
serez
Junior Member


Posts : 31
Join date : 11/07/2012
Age : 33
Location : Cheras

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Thu 18 Apr - 11:54:44

BLX1714 wrote:
tupai aku ok je rendahkn fork..xde kuar bunyi langgar bngol atau lubang..kalu lubang besar dan dlm jgn la gi langgar.. Smile
maybe kau ringan kot bro sebab tu if fork lowered tak sangkut kat mudguard. kalo badan berat mcm aku ni mau dah berketuk ketuk dah mudguard tu bunyi Twisted Evil

adamzr wrote:
tanye sikit..apesal 2t asik meleleh kat hujung hos yang bsambung ngan pam 2t tu?aku dah try ikat ketat2 ngn klip,dawai bagai tapi still meleleh gak..aku baru je tukar hos ni yang lame dah keras dan bocor..tensen betul..member aku ada suggest tepek gam gasket kat hjung hos tu..boleh ke? Question Question
hmm cuba buat sedikit eksperimen nak tau samada tiub yang bocor ataupun ada gap atau leaking kat pam 2t nye muncung tu. ko cabut cable pam tu, cuci bersih2 then try alirkan air, tutup kedua-dua hujung cable pam tu tengok ada air keluar ke tak. if ada air keluar, then maybe cable yang dah tiris atau crack kat hujung, if xbocor, cantik mantop, then maybe muncung pam tu yang dh crack.
Back to top Go down
View user profile
samporna ccn
Super Senior Member


Posts : 204
Join date : 21/08/2011
Age : 25
Location : kuantan < gambang > jengke

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Fri 19 Apr - 22:34:24

BLX1714 wrote:
tupai aku ok je rendahkn fork..xde kuar bunyi langgar bngol atau lubang..kalu lubang besar dan dlm jgn la gi langgar.. Smile

lowerd pastu ko tpop mnyak fork x?? klu topup, mmg keras la jd nye..so lnggr bonggol pown xknocking..
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Sat 20 Apr - 7:59:38

aku turunkn 1 1/2inch je n xde topup myk fork..sehingge skrg memang xpernh de sound pape even trlanggar lubang n bonggol..
Back to top Go down
View user profile
dongdai
New Member


Posts : 1
Join date : 26/04/2013

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Fri 26 Apr - 19:51:16

Salam sume...mtk bantuan rakan2 sume bgtau cmne cara untuk hlgkn bunyi berdesing kt mtor 125 sy..bru lpas overhaul ingtkn hlg tp mkin kuat bunyi...da mcm angry bird duk dlm enjin...tq sume
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Sat 27 Apr - 9:28:42

dongdai wrote:
Salam sume...mtk bantuan rakan2 sume bgtau cmne cara untuk hlgkn bunyi berdesing kt mtor 125 sy..bru lpas overhaul ingtkn hlg tp mkin kuat bunyi...da mcm angry bird duk dlm enjin...tq sume

salam bro...sebelum pape..jom kite berkenal kenalan dulu.. Very Happy
klik tu >>>>>>http://125zmalaysia.forumms.net/t487-salam-perkenalan-125zmalaysia-version-ii

thanks... Cool
Back to top Go down
View user profile
ultraban
New Member


Posts : 4
Join date : 22/12/2012
Location : pokok sena , jitra , aloq setaq

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z    Fri 22 Nov - 19:30:33

assalamualaikum abg abg zm sekalian . saya baru pakai 125z setahun (moto 13/11/2012) . kenapa motor saya bunyi kasar bila saya hidupkan ? enjin bunyi kuat . semua stended kedai (tebuk sarung angin ja) . selain tukar minyak hitam , kita kena servis apa lagi ? saya cuma servis minyak hitam ja
mintak tolong abg abg .
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Tue 26 Nov - 10:01:12

bunyi kasar tu memang lumrah tuk moto 2t yg kuat..cume bole kurang bunyi kuat tu bagi slow sikit adalah menggunakan myk 4t yg berkualiti disamping servis ikut jadual serta penggunaan myk 2t yg baik dan jgn terlalu lokek menggunakan myk 2t..

aku pun newbies lagi dlm 2 stroke ni..harap nanti ade otai2 dpt jelaskan dgn lebih mendalam..
lol! 
Back to top Go down
View user profile
tupaijet96
New Member


Posts : 2
Join date : 27/11/2013

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Thu 12 Dec - 13:44:08

Salam.. nk tnyer nim..npe motor sy exzos dier bunyi boboks mse bwk bwh drpd 80km/j ?
mntk tlg sngt2 yer..

pastu ,sy pkai carb rxz,blok stendet..kwn ckp,set pilot lam 30 n menjet 210 pastu ,angin buka sparuh..sesuai x setting dier untuk carb nim?? O.o ..mntk pndpt yer otai2 sklian..

nubis lagi kubies  bounce lol! 
Back to top Go down
View user profile
ajakshell
New Member


Posts : 3
Join date : 09/12/2013
Age : 38

PostSubject: ASSALAMUALAIKUM SEMUA ...   Fri 13 Dec - 17:18:41

mohon pencerahan berkaitan beberapa permasalahan teknikal

moto kuar kedai pada 4/12/13 ....

-bila basuh moto aliran air akan masuk ke signal depan adakah ianya biasa ..atau mmg luar biasa ...tapi kalau ikut akal takkan air masuk plak mau short plak nanti wiring moto ..

-bila bawak moto dalam kelajuan 90 ke atas kepok depan seakan ada bunyi bergetar mcm ada ruang yg tak masuk dgn betul ( kira mcm tak fit la ) adakah ianya juga perkara biasa ...

-ni lagi parah ...handle kanan di bahagian throttle ada panel yang kosong kan sebab sebelah kiri ada panel signal ada choke kan ...semasa saya dapat moto ni panel ni mcm longgar ..so bila bwak moto side mirror akan dan panel hitam ni akan bergerak ke depan solusi sementra saya bukan panel ini dan sumbat kertas ..adakah ianya common

-apakah 2t paling cemerlang ...adakah tcw3..vsx ..atau jenama yg di cadangkan ....

-apakah cara nak sett moto paling best ....( jimat minyak juga ) ...segi teknikal kena wat porting ke tuka cab ke atau apa ke caranya...


mohon abam abam dalam nie bagi panduan atau tips ....TQVM ....
Back to top Go down
View user profile
NiTRO697
New Member


Posts : 10
Join date : 15/02/2013
Location : Taiping

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Tue 24 Dec - 14:51:13

Salam, spec mto sya blok 00 dh port,head ptong,ekzos tebuk stopper,kotak angin buang span dan tebuk.Sebelum ni pakai carb 125zr stended mj 100 pj 17.5 jarum asah ok saja dpt 180 cuma lambat sikit.

Sekarang nak sarung carb rxz mili mj/pj apa yg sesuai sebab dh bnyk yg try tp xdapat jugak yg sedap.Skrg pakai pj 17.5 mj 120 top mati 150
Back to top Go down
View user profile
judge125
New Member


Posts : 3
Join date : 27/03/2011

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Mon 10 Feb - 21:39:01






As'salam..
aku nk tnya.. benda hitam dlm bulatan merah dlm gmbr boleh tukar ke..? dan ada jual ke..?
masalah leaking dekat situ... melempah 2t bila isi penuh / parking (tongkat)
Back to top Go down
View user profile
akatora
New Member


Posts : 1
Join date : 17/02/2014

PostSubject: Cara dan prosedur nak tukar body 125z    Mon 17 Feb - 13:40:55

Salam.. nak tanye... Motor aku Y125z tahun 2000.. then lpas accident ade crack and patah dkt body bwh tank due2 belah.. lpas hantar kedai n welding, 2-3 bulan lpas tu da crack balik.. bnyk jugak yg crack.. pmegang kotak angin pun da crack. Agak2 kalau nak beli baru body, brape kos n ape prosedur die kt puspakom? Satu lagi.. slain beli body baru, bebaloi tak kalo aku repair balik body ni? n ade x kedai bleh buat smpai jadik sebijik blik mcm original? sebab lepas welding tu die bulky skit kesan welding tu. nmpk mcm body sambung lak. mohon pertolongan n pandangan abam2 sekalian.
Back to top Go down
View user profile
chris ysp
New Member


Posts : 4
Join date : 15/04/2014
Age : 24
Location : shah alam,selangor

PostSubject: new bies disini...mohon tunjuk ajar...thank you...   Tue 15 Apr - 22:12:45

Selamat sejahtera i ucapkan kepada semua...i new bies makan kubis...nak bertanya serba sedikit tentang y125z i...motor i,head dh potong cikit je,block dh korek,piston enduro saiz 0.25...carburetor standard 125z but dh setting...main jet 180,pilot jet 25...sprocket 15-35...so,motor i gear 1-5 ok...gear 5 i 140kmh...but once masuk gear 6,motor i power loss...trus xnak naik dh...hmmm...minta tolong otai2 sume...thank you...really appreciate it...
Back to top Go down
View user profile
chris ysp
New Member


Posts : 4
Join date : 15/04/2014
Age : 24
Location : shah alam,selangor

PostSubject: newbies   Tue 15 Apr - 22:37:50

Motr i gear 1-5 ok...but masuk gear 6 power loss...mintak tunjuk ajar abg2 skalian...thank you...
Back to top Go down
View user profile
ultraban
New Member


Posts : 4
Join date : 22/12/2012
Location : pokok sena , jitra , aloq setaq

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Sun 29 Jun - 18:39:56

Assalamualaikum . Saya nak tanya , kenapa enjin dengan ekzos moto saya cepat panas ? Even bawak perlahan .
Back to top Go down
View user profile
p.a.k.t.a.m
New Member


Posts : 3
Join date : 24/07/2015
Age : 19
Location : Rawang

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Sat 12 Sep - 11:40:15

assalamualaikum kpd sume abg2 n otai2 125z. moto saya tahun 2005.. dah uzur. skang tgh tersadai kt umah sebab blok calar n piston. spec moto sblom sadai.

Blok 0.25, sprocket 15-38, carb 125zr, mainjet 210.. *kot, pilotjet 22.5, ekzos kacuk standard ngan ahm.. rsenye tu je kot.

saya nk tau setting saya tu betol ke utk main long distance? harap abg2 sume bole bantu.
Back to top Go down
View user profile
wan123
New Member


Posts : 1
Join date : 28/12/2015

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Mon 28 Dec - 20:48:44

assalamualaikum kpd sume abg2 n otai2 125z...tumpang tye...125z saye 150km je boleh pegi piston 0.75 spocket 15-36 pilotjet 22.5 mj xpasti carb std....

minta tunjuk ajar untk kasi up top speed
Back to top Go down
View user profile
AL-MAHDI
New Member


Posts : 1
Join date : 05/01/2016

PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Tue 5 Jan - 23:22:35

slm..kawan newbie kt sini..nak tanya sikit..
spek moto kawan..
pj 27.5
mj 120
spocket 15-36
tapi knp top dpt lari 140 je ek??
rpm 8..
moto rase mcm mndak gitu..
mintak cdngan otai2..thanks..
Back to top Go down
View user profile
Abam2t
New Member


Posts : 1
Join date : 30/06/2016

PostSubject: moto jem   Thu 30 Jun - 23:53:06

Mintak kongsi formula skit nk set 125 main highway
Saya newbies lagi
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Persoalan umum tentang 125Z   Today at 16:31:19

Back to top Go down
 
Persoalan umum tentang 125Z
View previous topic View next topic Back to top 
Page 17 of 17Go to page : Previous  1 ... 10 ... 15, 16, 17

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: