Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang Monoshock + Fork

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
apik sure
New Member


Posts : 15
Join date : 15/01/2012
Age : 24
Location : Ganu > Melaka

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Mon 23 Jan - 3:00:05

Salam bro sume.. tanye cket.. 6t ak nk tkr monoshock.. yg mane okey?
kayaba ke ss ad tabung?? Suspect
Back to top Go down
View user profile
wan125
New Member


Posts : 3
Join date : 01/12/2011

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Wed 25 Jan - 15:40:25

mhl x spring fork baru utk 125z?
Back to top Go down
View user profile
der z0uwl
Super Senior Member


Posts : 101
Join date : 16/06/2011

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Fri 10 Feb - 10:34:29

popsoda wrote:
Bagaimanakah hendak menghilangkn bunyi kelekuk3 pada fork?
Dimaklumkn saya menggunak fork lokel brand yoshi,langgar bonggol bunyi,langgar lubang kecil bunyi,sampaikan org di taman perumah terkejut pabila saya melalui bonngol di depan rumah perumahan mereka,kelekuk!! tetapi handling ok saja,tiada masalah.

Bolehkah 125z ini menggunakan mono TZM?
nk pkai mono tzm xde masalah...moto nmpak tonggek n keras sikit kot...
Back to top Go down
View user profile
der z0uwl
Super Senior Member


Posts : 101
Join date : 16/06/2011

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Fri 10 Feb - 10:37:25

apik sure wrote:
Salam bro sume.. tanye cket.. 6t ak nk tkr monoshock.. yg mane okey?
kayaba ke ss ad tabung?? Suspect
mono terbaik utk 125z mono yss lah...
lgi2 yg ade tbung gas...tau x hrge dia bro? x lari lah dlm +-rm700....ade yg aku dgr pn dkt rm900 lah....klau kayaba tuh rm140mcm tuh jer....
Back to top Go down
View user profile
der z0uwl
Super Senior Member


Posts : 101
Join date : 16/06/2011

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Fri 10 Feb - 10:39:17

wan125 wrote:
mhl x spring fork baru utk 125z?
x silap aku murah je...tp x pasti bpe sen...hu3
Back to top Go down
View user profile
popsoda
Senior Member


Posts : 97
Join date : 16/10/2011

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Fri 10 Feb - 23:47:06

mono kayaba yg byk dijual di kedai sparepat mahu pn dikedai ok ke??
ada org kata bkn saye yg kata,ianya cepat lembik bebanding yg ori moto mahupn ori HLY... krna saya pn blum penah menukar mono asal ini,dah lama pakai berbuai2 dah ni,tapi layankn saja.

itu yg saya nk btnya pada mereka yg pakai mono kayaba kedai sparepart
Back to top Go down
View user profile
der z0uwl
Super Senior Member


Posts : 101
Join date : 16/06/2011

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Wed 14 Mar - 22:45:21

popsoda wrote:
mono kayaba yg byk dijual di kedai sparepat mahu pn dikedai ok ke??
ada org kata bkn saye yg kata,ianya cepat lembik bebanding yg ori moto mahupn ori HLY... krna saya pn blum penah menukar mono asal ini,dah lama pakai berbuai2 dah ni,tapi layankn saja.

itu yg saya nk btnya pada mereka yg pakai mono kayaba kedai sparepart
kebanyakan mono ori kedai tuh wlpun ade warranty card,x same kualiti nye dgn ori moto....
Back to top Go down
View user profile
apik sure
New Member


Posts : 15
Join date : 15/01/2012
Age : 24
Location : Ganu > Melaka

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Fri 16 Mar - 23:58:32

der z0uwl wrote:
apik sure wrote:
Salam bro sume.. tanye cket.. 6t ak nk tkr monoshock.. yg mane okey?
kayaba ke ss ad tabung?? Suspect
mono terbaik utk 125z mono yss lah...
lgi2 yg ade tbung gas...tau x hrge dia bro? x lari lah dlm +-rm700....ade yg aku dgr pn dkt rm900 lah....klau kayaba tuh rm140mcm tuh jer....

uish, mahalnyer.. kayaba je la.. affraid
Back to top Go down
View user profile
Man4822
Junior Member


Posts : 47
Join date : 06/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Sat 17 Mar - 0:34:28

apik sure wrote:
der z0uwl wrote:
apik sure wrote:
Salam bro sume.. tanye cket.. 6t ak nk tkr monoshock.. yg mane okey?
kayaba ke ss ad tabung?? Suspect
mono terbaik utk 125z mono yss lah...
lgi2 yg ade tbung gas...tau x hrge dia bro? x lari lah dlm +-rm700....ade yg aku dgr pn dkt rm900 lah....klau kayaba tuh rm140mcm tuh jer....

uish, mahalnyer.. kayaba je la.. affraid
YSS mahal sebab ada tabung.. kualiti pun bagus kalau yang jenis suka cornering..
Ada jgk mono YSS yang jenis biasa.. YSS 7 steps kalau tak silap.. Harga RM 135-145 bergantung pada kedai
Back to top Go down
View user profile
apik sure
New Member


Posts : 15
Join date : 15/01/2012
Age : 24
Location : Ganu > Melaka

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Sat 17 Mar - 0:45:14

Man4822 wrote:
apik sure wrote:
der z0uwl wrote:
apik sure wrote:
Salam bro sume.. tanye cket.. 6t ak nk tkr monoshock.. yg mane okey?
kayaba ke ss ad tabung?? Suspect
mono terbaik utk 125z mono yss lah...
lgi2 yg ade tbung gas...tau x hrge dia bro? x lari lah dlm +-rm700....ade yg aku dgr pn dkt rm900 lah....klau kayaba tuh rm140mcm tuh jer....

uish, mahalnyer.. kayaba je la.. affraid
YSS mahal sebab ada tabung.. kualiti pun bagus kalau yang jenis suka cornering..
Ada jgk mono YSS yang jenis biasa.. YSS 7 steps kalau tak silap.. Harga RM 135-145 bergantung pada kedai

Ok,, 10q bro
Back to top Go down
View user profile
popsoda
Senior Member


Posts : 97
Join date : 16/10/2011

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Mon 23 Apr - 19:53:39

Hr ni baru tuka mono setelah lama sgt mono ori motor ,teruk dah,sgt lembut,smpai pabila penumpang blkg membetulkn kedudukan punggung mereka,bergoyg motor... henjut2 spoiler blkg berayun2..time lap jgn ckp fuh sngguh mencabar Fuh!terus tetapkn ati tukar hari ni.
Tukar siap psg kena rm150... ada warranty 3 bulan,kad warrant ydicop kedai Y n E rantau pjg klang,tukar kt situ,yg smpai 180 pn ada nguahhh mahal tpi kedai lainla... mono kayaba,ada nombor siri,warranty 3 bulan.. dah psg ok dah,mantappp mcm mono motor baru kuar kedai,terus pakai mudgurd tgh yg cover tyr tgh tu balik,x nk togel2 tang tgh dah hek3 syg mono,kot2 bulehla lanjakkn tempoh mono tu sebelum kong lagi.. x pe la rm 150 demi motor cari rezki hehee
Back to top Go down
View user profile
greedyz
New Member


Posts : 2
Join date : 12/07/2012
Age : 51
Location : Penang

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Thu 12 Jul - 16:23:58

salam semua...

tumpang tanya...
kalau fork depan tu rendah...aku beli motor 125 ni tp owner dh rendah kan fork..
aku nak layan standard..so cam na nak buat bagi standard balik...

apa aku nk bg tau pomen ...nak tukar ape...
n budget berapa rm ek?

mohon bantuan semua...
Back to top Go down
View user profile
Man4822
Junior Member


Posts : 47
Join date : 06/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Sun 22 Jul - 9:10:28

greedyz wrote:
salam semua...

tumpang tanya...
kalau fork depan tu rendah...aku beli motor 125 ni tp owner dh rendah kan fork..
aku nak layan standard..so cam na nak buat bagi standard balik...

apa aku nk bg tau pomen ...nak tukar ape...
n budget berapa rm ek?

mohon bantuan semua...
cara dia rendahkan mcm mana? ada nampak besi bulat chrome tu timbul kat cover fork tak?
kalau nampak besi timbul, buka cover fork, magat , longgarkan skru 4 biji then ketuk bagi turun
kalau dia potong spring dalam untuk nampak rendah, bro kena tukar spring baru Very Happy

Back to top Go down
View user profile
azman1979
New Member


Posts : 2
Join date : 06/08/2012
Age : 36
Location : Kulim,Kedah Darul Aman

PostSubject: Fork masalah lagi..   Mon 6 Aug - 14:42:45

Fork keras,macam mana nak buat ? berapa sukatan minyak fork yang sesuai untuk masuk dalam fork dan mintak tolong sangat bagi tahu cara2 nak buatnye...brand minyak fork ape yang sesuai nak di ganti? agak2 berapa harga sebotol ?

.....Orang Lama Baru Nak Belajar .... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
su
Senior Member


Posts : 50
Join date : 18/07/2011
Location : tasteless water

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Sun 12 Aug - 2:00:48

as salam semua....

mcm mane nak adjust ketinggian/lembut keras mono tu eh? Smile Smile Smile
Back to top Go down
View user profile
SAA1729H
Junior Member


Posts : 21
Join date : 09/09/2012
Age : 23
Location : Sabah

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Tue 25 Sep - 22:32:46

sekarang ne pakai mono yasusu buatan malaysia.. tu tauke kedai kata mono kyb tu jepun punya tak payah pakai d malaysia.. pakai jer buatan malaysia, heavy duty juga.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Wed 10 Oct - 13:13:13

SAA1729H wrote:
sekarang ne pakai mono yasusu buatan malaysia.. tu tauke kedai kata mono kyb tu jepun punya tak payah pakai d malaysia.. pakai jer buatan malaysia, heavy duty juga.. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

tu la aku anti dengan tauke2 ni..cakap sambil kencing..mau barang laku ja..
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Wed 10 Oct - 13:16:42

su wrote:
as salam semua....

mcm mane nak adjust ketinggian/lembut keras mono tu eh? Smile Smile Smile

monoshock tu ada ada adjuster dia..pulas jer...
Back to top Go down
View user profile
su
Senior Member


Posts : 50
Join date : 18/07/2011
Location : tasteless water

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Mon 15 Oct - 1:38:20

devilmeasha wrote:
su wrote:
as salam semua....

mcm mane nak adjust ketinggian/lembut keras mono tu eh? Smile Smile Smile

monoshock tu ada ada adjuster dia..pulas jer...

buleh pulas je eh? tapi rase mcm keras je nk pulas...huhu..ke ade alat die....
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Mon 15 Oct - 14:09:36

ya..ada special tools dia..

Back to top Go down
View user profile
SAA1729H
Junior Member


Posts : 21
Join date : 09/09/2012
Age : 23
Location : Sabah

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Tue 16 Oct - 21:52:33

azman1979 wrote:
Fork keras,macam mana nak buat ? berapa sukatan minyak fork yang sesuai untuk masuk dalam fork dan mintak tolong sangat bagi tahu cara2 nak buatnye...brand minyak fork ape yang sesuai nak di ganti? agak2 berapa harga sebotol ?

.....Orang Lama Baru Nak Belajar .... Rolling Eyes

fork keras ka atau mati suda? baru baru ne aku tambah minyak jak pakai minyak 4t.. ini kerja malas lar.. mula mula buka penutup fork tu lepas tu cari dawai yg bule sukat minyak dalam fork.. kemudian tambah minyak sampai kedua dua fork sama isipadu nya.. sukat minyak tu pada spring fork agak agak sampai 5 4 cm ok lar tu.. tutup n fly.. tapi spring tu jangan d terbalik kan nnti fork jadi keras.. pendapat newbies lau ada salah betul kan Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
boboy
Junior Member


Posts : 37
Join date : 03/05/2012
Age : 24
Location : johor

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Tue 12 Mar - 20:02:48

klu mono lak dh keras semacam mcam mne lak...????nk kasi lembut n anjal smula....
merungut owg yg mnumpang sakit pnggung.... (kobis)
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Sat 16 Mar - 17:04:49

SAA1729H wrote:
fork keras ka atau mati suda? baru baru ne aku tambah minyak jak pakai minyak 4t.. ini kerja malas lar.. mula mula buka penutup fork tu lepas tu cari dawai yg bule sukat minyak dalam fork.. kemudian tambah minyak sampai kedua dua fork sama isipadu nya.. sukat minyak tu pada spring fork agak agak sampai 5 4 cm ok lar tu.. tutup n fly.. tapi spring tu jangan d terbalik kan nnti fork jadi keras.. pendapat newbies lau ada salah betul kan Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

bro...maksud bro tu..minyak yg ade pd spring ek sukatan nye..bukan yg sukatan ngan dawai kn? tul camtu?
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Wed 8 May - 10:47:23

knape sy rase blakang moto sy dah x tonggek mcm baru mula2 beli dulu ey. Adakah disebabkan bawak org yg berat sgt? Tp mmg xdela slalu sgt bawak org yg berat. Sad
Back to top Go down
View user profile
zangetsu
New Member


Posts : 17
Join date : 20/05/2012
Age : 24
Location : kajang n seremban

PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Sun 12 May - 15:40:28

topik best nie..

ada mmbe aq ckp..ad 1 kdi kat mne tah aq xingat sgt...dia just tebuk mono 2..ganti minyak baru n mono sihat seprti sediakala seprti baru..kos pown murah..dlm 80 lbh..tpi aq xsure sgt la..sbb aq xtry lg..maybe akan try lepas nie..sbb mono dah lombut..huhu

fox baru harga dlm brpe ye???
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang Monoshock + Fork   Today at 23:29:28

Back to top Go down
 
Sembang Monoshock + Fork
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: