Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Thu 11 Aug - 23:28:04

Mungkin ramai dari kalangan kita masih belum faham hujung pangkal isu serbuan JAIS ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU) yang hangat diperkatakan sekarang kerana gerakan mengkristiankan orang Islam. Eloklah Tukang Screw perjelaskan secara kronologi agar senang difahami.

Pada 3 Ogos 2011 antara jam 9.45 pm hingga 12pm, sepasukan pegawai dan anggota penguatkuasa JAIS bersama 10 anggota polis dari IPD Petaling Jaya telah melakukan pemeriksaan terhadap satu program iaitu "Thanks Giving Dinner" di Hall 3, GMDU Dream Centre, N0.2 Jalan 13/1 Seksyen 13, Petaling Jaya.

Pemeriksaan ke atas premis tersebut dibuat berikutan laporan menyatakan disyaki terdapat usaha memurtadkan orang Islam di premis tersebut di mana program tersebut dianjurkan oleh NADEANE@SOPHIA BT MOHD SALLEH dengan No. Kad Pengenalan 790317-01-6094 (dipercayai telahpun murtad).

Pemeriksaan juga dibuat berdasarkan peruntukan Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor tahun 1995 iaitu 'Menghina atau Mempersendakan Ibadat Agama Islam di Kalangan Penganut Agama Islam Sendiri". Siasatan juga akan dibuat mengikut peruntukan Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor Tahun 1988 yang berkuat kuasa ke atas orang bukan Islam dan orang Islam.

Program tersebut dihadiri lebih kurang 80-100 orang yang rata-ratanya berbangsa Cina termasuk 12 orang Melayu/Islam (seperti di dalam kad pengenalan) di mana ianya disyaki diadakan bagi meraikan MURTADNYA sebahagian orang Islam yang hadir itu ke agama Kristian sambil MENGHINA DAN MEMPERSENDAKAN ajaran Islam kononnya sebagai Majlis Berbuka Puasa dengan melibatkan orang Islam/Melayu sendiri.

Pintu masuk ke Hall 3 dihiasi dengan bunga manggar dan rata-rata hadirin memakai baju Melayu dan baju kurung/kebaya. Semasa pemeriksaan dibuat, seorang lelaki sedang berucap dalam bahasa Inggeris (testimoni) tentang dirinya yang pernah dibesarkan sebagai orang Islam.

SOPHIA (penganjur program) mempertikaikan pemeriksaan tersebut kerana ianya adalah tempat persendirian sambil berdolak dalik menafikan kehadiran orang Melayu/Islam dalam program tersebut (SOPHIA@NADEANE terlupa yang dia juga Melayu/Islam).

Di dalam tentatif program tercatat nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR di mana SOPHIA berhujah mereka berhak menggunakan kalimah tersebut kerana tidak dilarang Kerajaan.

Turut terdapat di dalam program tersebut ialah soalan kuiz perkara-perkara asas tentang Islam untuk menilai sejauhmana kefahaman mereka terhadap Islam yang dibuang di dalam tong sampah di dalam dewan tersebut. Antara soalan kuiz ialah 'Apakah maksud perkataan Islam?', 'Apakah maksud perkataan Quran?'.

Beberapa orang disyaki Melayu/islam cuba keluar melalui pintu belakang premis berkenaan.
Pemeriksaan terhadap individu di dalam dewan dibuat selepas rundingan kira-kira sejam dengan pihak penganjur yang menggunakan "delay tactic" untuk menyembunyi/menghapus bahan bukti.

Hasil pemeriksaan mendapati seramai 12 individu beragama Islam berada di dalam dewan tersebut iaitu 3 lelaki dan 9 perempuan yang rata-ratanya tinggal di sekitar Ampang, Puchong, Petaling Jaya dan Seputeh termasuk dari Alor Setar dan Muar. Terdapat juga dari kalangan mereka yang turut membawa anak-anak kecil.

Apa yang ingin Tukang Screw pertikaikan dalam kejadian ini ialah beberapa perkara yang menimbulkan seribu satu persoalan dan tanda tanya, iaitu:-

Mengapa penganjur menyatakan majlis tersebut adalah majlis berbuka puasa tetapi penganjur pada awalnya menafikan kehadiran orang Islam dalam majlis tersebut dan dalam aturcara program jelas mencatatkan bahawa majlis itu ialah "Thanks Giving Dinner" yang jelas berunsurkan Kristian?

Mengapa hanya orang Islam yang dijemput khas telah hadir ke majlis tersebut dan ianya dibuat secara tertutup di gereja yang turut dihadiri bukan Islam?

Mengapa bunga manggar diletakkan dipintu masuk dewan?

Mengapa jemputan yang hadir memakai baju Melayu, kurung dan kebaya?

Mengapa terdapat 3 orang Islam cuba melarikan melalui pintu belakang?

Mengapa wujud nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR dalam aturcara program?

Mengapa soalan kuiz tentang Islam diberi kepada hadirin?

Mengapa dan bagaimana kertas soalan kuis tentang Islam dijumpai dikoyak dan dibuang ke dalam tong sampah di dalam dewan?

Mengapa majlis tersebut diadakan di gereja yang jelas ada unsur-unsur penarikan?

Mengapa penganjur beriya-iya cuba menipu penguatkuasa JAIS dan polis tentang program dan kehadiran orang Melayu/Islam?

Mengapa NADEANE@SOPHIA BT MOHD SALLEH enggan mengaku beragama Islam sedangkan kad pengenalannya tertera beliau Islam?

Nampaknya hanya NADEANE@SOPHIA yang mampu menjawab persoalan Tukang Screw ini.

InsyaAllah Tukang Screw akan dedahkan beberapa maklumat menarik perhatian tentang isu ini dalam waktu terdekat termasuk petikan rakaman program tersebut yang diambil oleh salah seorang hadirin majlis tersebut yang merupakan sahabat Tukang Screw.

Nauzubillah, awasilah keluarga dan saudara-mara kita dari terjebak dalam usaha memurtadkan orang-orang Islam. janganlah lokek membantu saudara mara kita yang susah. Wallahualam.


SUMBER ASAL
Back to top Go down
View user profile
leck
Super Senior Member


Posts : 154
Join date : 19/02/2011
Age : 24
Location : PERAK - MELAKA BERSEJARAH

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Fri 12 Aug - 0:06:53

dunia akhir zaman..
harap2 ahli2x n mmber2 kira x terlibat scara lngsung atau tertunda...
ALLAHUAKBAR!!!
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/home.php#!/profile.php?id=10000067747115
satria_zr
President 1
President 1


Posts : 604
Join date : 20/02/2011
Age : 27
Location : shah alam

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Fri 12 Aug - 3:36:02

owh..baru a paham..
tgok kt berite MB Selangor dpt hadiah penyapu a..
dunia sekarang penuh dgn cabaran..
berpegang a pd jalan yg satu..
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts : 1022
Join date : 19/02/2011
Age : 24
Location : Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Sun 14 Aug - 19:17:28

oooo...ni la crita psal nape MB Slangor dpt mngkuk jamban n pnyapu tu...
aduh, ni hal sensitip.. xphm2 ke plembagaan Negara Malaysia ni...
ckp 1 Malaysia lah, nk besatu padu lah, nk aman damai lah...tp xnk ikut
plembagaan...

ak xtau akta brape tp yg pstinya dlm plembagaan Malaysia ade mnyatakan
ISLAM sbagai agama rasmi negara...namun begitu agama lain bebas
mnganuti n merayakan agama masing2 tetapi tidak boleh mnyebarknnye...

so, kalo xnk ikut plembagaan, jgn jd warganegara Malaysia Neutral Neutral Neutral

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
ame jamil
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 909
Join date : 19/02/2011
Age : 27
Location : Perak Darul Ridzuan

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Fri 26 Aug - 3:38:25

kisah ni aku dh paham,

yg x paham lg, ada org kata,

MB selangor politikkan hal ini...

ni aku x paham lg ni......

sapa sebenarnya yg mempolitikkan hal ni...?..

_________________
.....Ame Jamil masih HIJAU.....
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts : 1022
Join date : 19/02/2011
Age : 24
Location : Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Fri 26 Aug - 3:46:05

ame jamil wrote:
kisah ni aku dh paham,

yg x paham lg, ada org kata,

MB selangor politikkan hal ini...

ni aku x paham lg ni......

sapa sebenarnya yg mempolitikkan hal ni...?..

btul tu...ak nk tau gak...smpai heboh kat tv...cm MB pula yg salah...ish3... silent

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
ame jamil
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 909
Join date : 19/02/2011
Age : 27
Location : Perak Darul Ridzuan

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Fri 26 Aug - 4:33:16

Dino wrote:

btul tu...ak nk tau gak...smpai heboh kat tv...cm MB pula yg salah...ish3... silent

byk NGO-Ngo wat laporan Polis ckp MB Selangor campur tangan....
apa yg MB campur tangannye?..kalau ada pun biar la, kes ni berlaku kt Selangor...
bkn PakCik Khalid tu MB Terengganu pun....

_________________
.....Ame Jamil masih HIJAU.....
Back to top Go down
View user profile
shide1736
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 319
Join date : 20/02/2011
Age : 29
Location : Seremban>>Serdang

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Fri 26 Aug - 11:21:40

puncanya diorg ni dok sibuk2 nak murtadkan org sebabnya perlembagaan kita ni terlampau longgar..
sesiapa warganegara yg sudah berumur 18 thun bebas utk memilih agama sendiri..
inilah puncanya perkara cmni berlaku.dah jadi benda biasa dah murtad di malaysia..nauzubillah~
Back to top Go down
View user profile
ame jamil
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 909
Join date : 19/02/2011
Age : 27
Location : Perak Darul Ridzuan

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Sat 27 Aug - 1:03:38

shide1736 wrote:
puncanya diorg ni dok sibuk2 nak murtadkan org sebabnya perlembagaan kita ni terlampau longgar..
sesiapa warganegara yg sudah berumur 18 thun bebas utk memilih agama sendiri..
inilah puncanya perkara cmni berlaku.dah jadi benda biasa dah murtad di malaysia..nauzubillah~

Depa duk terpengaruh Sister In Islam yg mengatakan bayi baru lahir belum islam... umo 18 baru leh pilih agama mana...tp ada gak yg murtad sbb kesempitan hidup..... kristian ni pancing guna duit ja....

_________________
.....Ame Jamil masih HIJAU.....
Back to top Go down
View user profile
miey ZR
Senior Member


Posts : 69
Join date : 25/07/2011
Age : 24
Location : PARIT BUNTAR/IPOH

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Wed 2 Nov - 14:58:26

Smile
Back to top Go down
View user profile
am_125z
Super Senior Member


Posts : 146
Join date : 19/07/2011
Age : 24
Location : Penang - Taiping - Ipoh

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Thu 3 Nov - 2:57:21

ade yg cuba menghancurkn kesucian agama kita...
teguhkn iman kwn2
Back to top Go down
View user profile
MUHD FARIZUL
Junior Member


Posts : 25
Join date : 04/12/2012
Age : 22
Location : Gemas,Negeri Sembilan

PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Thu 6 Dec - 10:07:00

leck wrote:
dunia akhir zaman..
harap2 ahli2x n mmber2 kira x terlibat scara lngsung atau tertunda...
ALLAHUAKBAR!!!


btol tu hrap2 kite sume x terjerumus la ke arah bende2 cmni.. aamin..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU   Today at 4:39:17

Back to top Go down
 
KRONOLOGI KEJADIAN: SERBUAN JAIS TERHADAP GMDU
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Agama 'Islam'-
Jump to: