Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang Pasal Motor Jem

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Dino
Penaung
Penaung


Posts : 1021
Join date : 19/02/2011
Age : 23
Location : Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Fri 23 Sep - 20:19:20

Pure_Soul wrote:
abg2 sekalian...adik maw tya nih...moto adik nih 2t set dah mmg cukup sebab dah mmg berbeza asap dari moto stendet.. masalahnya bila adik melenjan dalam 2km non stop atas dari 130 km/h...sampai satu tempat berhenti dia mati sendiri moto tu... tp bila start balik boleh pulak..apa masalah yg menyebabkan enjin mati dgn tiba2??? pilot ngn menjet dah 2 kali setting... tp mati jugak... adik pon dah buntu masalah ni...adooii..nak kata 2t tak cukup mmg tak lah kan sebab dah boleh fogging sekampung..

mugkin jgk minyak xckup...setting balik carburator...tgk hasilnye cmne nnt Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
emy musee
Junior Member


Posts : 24
Join date : 15/10/2011
Location : pontian jb

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Mon 31 Oct - 23:13:50

Dino wrote:
Pure_Soul wrote:
abg2 sekalian...adik maw tya nih...moto adik nih 2t set dah mmg cukup sebab dah mmg berbeza asap dari moto stendet.. masalahnya bila adik melenjan dalam 2km non stop atas dari 130 km/h...sampai satu tempat berhenti dia mati sendiri moto tu... tp bila start balik boleh pulak..apa masalah yg menyebabkan enjin mati dgn tiba2??? pilot ngn menjet dah 2 kali setting... tp mati jugak... adik pon dah buntu masalah ni...adooii..nak kata 2t tak cukup mmg tak lah kan sebab dah boleh fogging sekampung..

mugkin jgk minyak xckup...setting balik carburator...tgk hasilnye cmne nnt Very Happy Very Happy Very Happy


-slagi xjem ok la .. Very Happy Very Happy Very Happy cbe try cm abg DINO kte ni ckp ..sbb mto aq sblm nie pn sme gak ..tp skg da xda ..
Back to top Go down
View user profile
AhmadShafie
New Member


Posts : 3
Join date : 07/11/2011
Age : 24
Location : selayang mari

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Mon 7 Nov - 19:50:45

Admin ;-( , aku sedih , aku sedih, poket koyak lagi . moto aku jam , piston seperti dlm gambar yapBKX .
pecah masok kt dlm jetrod n 2bering aku kiri kanan rosak , kena overhaul . dah elok2 tahun lepas overhaul racing !
tahun nie pulak overhaul standerd , nie sume pomen ta gune tuh lha , setting carb aku mainjet ta ckup !
hmmm overhaul standard moto ley pegi 190km/h ta ?
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Thu 10 Nov - 14:05:57

Pure_Soul wrote:
abg2 sekalian...adik maw tya nih...moto adik nih 2t set dah mmg cukup sebab dah mmg berbeza asap dari moto stendet.. masalahnya bila adik melenjan dalam 2km non stop atas dari 130 km/h...sampai satu tempat berhenti dia mati sendiri moto tu... tp bila start balik boleh pulak..apa masalah yg menyebabkan enjin mati dgn tiba2??? pilot ngn menjet dah 2 kali setting... tp mati jugak... adik pon dah buntu masalah ni...adooii..nak kata 2t tak cukup mmg tak lah kan sebab dah boleh fogging sekampung..

pilot lean..
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Thu 10 Nov - 14:11:56

AhmadShafie wrote:
Admin ;-( , aku sedih , aku sedih, poket koyak lagi . moto aku jam , piston seperti dlm gambar yapBKX .
pecah masok kt dlm jetrod n 2bering aku kiri kanan rosak , kena overhaul . dah elok2 tahun lepas overhaul racing !
tahun nie pulak overhaul standerd , nie sume pomen ta gune tuh lha , setting carb aku mainjet ta ckup !
hmmm overhaul standard moto ley pegi 190km/h ta ?

aku da 2 kali berhadapan dengan kes ni, crankshaft jem...tp bkn motor aku..dua2 motor member..tak payah belah enjin..just korek pelahan2 dan buang serpihan2 dalam crank...pelan2 kayuh..blow angin kat crank..lama2 crankshaft tak jem lagi.. cheers

*manusia mesti ada buat kesilapan..kalau nak puas hati.jgn suruh pomen setting,..buat sendiri baru best..
Back to top Go down
View user profile
armRie92
Junior Member


Posts : 23
Join date : 22/07/2011
Age : 23
Location : Kulim @ Penang

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Tue 15 Nov - 20:38:21

Mcm msalah aq nie camna lak..??
piston aq pecah dkt bawah... hancus tros bhagian bwh pston aq... sbb apa lak 2.??
Back to top Go down
View user profile
emy musee
Junior Member


Posts : 24
Join date : 15/10/2011
Location : pontian jb

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Fri 18 Nov - 0:13:26

mto aq da jem ..mcm2 rosak .. bearing at casing crankcase da lnggr ..nk kne anta wt casing ..gear box rsak ..hage da ar 5 6 rtos lw ori ..
pston block jgn ckp ..crankshaft da trok ..hahaha ..t'pkse kwa dwet byk kali nie .. Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
wan125
New Member


Posts : 3
Join date : 01/12/2011

PostSubject: pump 2t leaking   Fri 2 Dec - 16:54:43

sy baru pakai 125,nk tanye,ape sebab pump 2t bahagian kanan tu ade myk meleleh?kalau repair bape kos?n moto sy kuar byk asap.
Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Wed 7 Dec - 10:28:43

wan125 wrote:
sy baru pakai 125,nk tanye,ape sebab pump 2t bahagian kanan tu ade myk meleleh?kalau repair bape kos?n moto sy kuar byk asap.

erm selalu nya....ko nyer hose aka tiub 2t tue dah longgar...amek cable tie ko jerut jer....kat tiub tue...

DIY sudah...jimat kos...!!!

erm std ar bro 2 stroke....kuar asap banyak...hahaha

kalo x der asap...erm moto prob ar tue....hahaha

slalu asap byk sbb campur 2T tue byk sgt dlm tank...~~~
Back to top Go down
View user profile
onesplitfire
New Member


Posts : 5
Join date : 19/10/2011
Age : 24
Location : terengganu - seri iskandar

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Thu 8 Dec - 3:01:38

klu piston lubang tgh2??blok siap calar lg...nie sbb kurg minyak ea????or sbb slalu bwak laju sgt...blok y2 size 1.00....

mintak tlg bg pndapat...skrg da baiki...setting bru....pomen ckp ni sbb lubang minyak kecik...so,die bsarkn lbg minyak...

Back to top Go down
View user profile
Fizz Fixz
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 884
Join date : 20/02/2011
Age : 28
Location : Sitiawan --> Manjung ---> Ayer keroh (Melaka)

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Fri 9 Dec - 13:30:09

onesplitfire wrote:
klu piston lubang tgh2??blok siap calar lg...nie sbb kurg minyak ea????or sbb slalu bwak laju sgt...blok y2 size 1.00....

mintak tlg bg pndapat...skrg da baiki...setting bru....pomen ckp ni sbb lubang minyak kecik...so,die bsarkn lbg minyak...


erm tolong perkenal kan diri di sini yer bro.....nnti ada otai22 bg pendapat....tQ

http://125zmalaysia.forumms.net/t8-salam-perkenalan-125zmalaysia
Back to top Go down
View user profile
jie
Super Senior Member


Posts : 156
Join date : 04/12/2011
Age : 24
Location : perlis indera kayangan

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Tue 10 Jan - 12:33:41

tq 4 da infoo..... tq2..
bru taw.. huhuh
cheers
Back to top Go down
View user profile
selipar_jepon
New Member


Posts : 4
Join date : 01/08/2012
Age : 25
Location : selama perak

PostSubject: Sembang Pasal Motor Jem    Tue 14 Aug - 23:40:06

npa mto aku sllu jem, , , bley tlng x bro2 sklian,, x lrat na tkar piston da ni.... ,n bru2 ni enjin da len mcm,, bila matikan enjin,, bnyi mcm ada pasir ,,,hohoh,,enjin msok psir k,,, hhohoh,,plz,,tlg..
Back to top Go down
View user profile http://xlicious_91@yahoo.com
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: motor jem..   Tue 9 Apr - 2:35:50

salam,sembang2 psl jem,takoot woo,fobiaaa...,selalunya kalau jem sampai cair berserbuk tepi dan atas piston tu akibat overheat,
kbnyakan pomen mod,potong head 2 ke 2m1/2(dua mm setengah)untuk block size piston standard.walaupun setting ngam,tp bila lenjan jauh,boleh overheating,lg satu,head potong byk,lubang exzos x tinggi,compression tinggi,bole jem.
kalau lubang exzos rendah,contoh atas 27 mm,tepi buka 43 mm,head boleh ptg sampai 1.25 mm,buat collar 0.50 mm,tapper 14%,od ikut saiz piston.., INi contoh saja, kebanyakan kita mod compression lebih..,jln jauh full throtle mmg ada kmgkinan bole jem,
tp x pe,try n error,kalau nk safe,besarkan piston,head x yah ptg,cuma od head bsrkan ikut saiz piston,lebih selamat untuk lenjan jauh,power lebih dr jek rod..,tork & maximum speed better..,
sy pun nuby lg, kita kongsi pengalaman..thanks & sharing.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Tue 9 Apr - 10:46:55

bro..
kalu piston dh bsrkn..block kene pkai yg racing la ye?
sistem ekjos lak camne bro? aku brcadang nk sarung piston bsr kt tupai aku.. Cool
camne bro..
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: salam , BLX1714   Wed 10 Apr - 0:26:21

piston besarkan sikit je,guna piston yamaha RD LC size 0.0 hingga 1.00 pun still bole guna block standard,head nk kena bsrkan od sama bsr dgn piston,kalau nk cantek od setengah mm besar dr saiz od piston,contoh,kalau piston 56 mm,od head mestilah 56.50 mm.tp kena buat collar mcm asal blik,collar head 0.50 ok,tapper/bevel 14%.

Block standard lg tahan,ekzos standard aje..,x yah tebuk2..

getah penyerap bunyi kat block tu pastikan pasang.
getah penyerap bunyi kat atas head tu pun psg,br seyap sikit block,xde berdesing sgt...

Guna piston TOP Japan je dh ok..

Slmt Mencuba Bro..
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Wed 10 Apr - 9:33:19

syahril wrote:
piston besarkan sikit je,guna piston yamaha RD LC size 0.0 hingga 1.00 pun still bole guna block standard,head nk kena bsrkan od sama bsr dgn piston,kalau nk cantek od setengah mm besar dr saiz od piston,contoh,kalau piston 56 mm,od head mestilah 56.50 mm.tp kena buat collar mcm asal blik,collar head 0.50 ok,tapper/bevel 14%.

Block standard lg tahan,ekzos standard aje..,x yah tebuk2..

getah penyerap bunyi kat block tu pastikan pasang.
getah penyerap bunyi kat atas head tu pun psg,br seyap sikit block,xde berdesing sgt...

Guna piston TOP Japan je dh ok..

Slmt Mencuba Bro..

bro..bajet nk wat tu semue camne bro..agak2 la brape? kalu bole listkn lagi cantek..part by part ngan bajet die.. Cool

btw thanks bro..kite share.. Smile
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: BLX1714   Wed 10 Apr - 21:34:52

rebore block dr saiz std ke 0.0 lc byk kali rebore,budjet dlm RM 150 sekali piston dan ring,Piston jenama Top Japan,machine head dlm RM 25 ke 30 ..

Semua skali x abis RM 200.00
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Thu 11 Apr - 11:27:03

syahril wrote:
rebore block dr saiz std ke 0.0 lc byk kali rebore,budjet dlm RM 150 sekali piston dan ring,Piston jenama Top Japan,machine head dlm RM 25 ke 30 ..

Semua skali x abis RM 200.00

hehe...bro punye avatar menarik minat aku yg newbie ngan tupai jet ni..
so..kalu aku hantar kt bro tuk checkup ngan wat pape yg patut tuk kasi tupai aku sesedap rase..agak2 boleh x bro? hehe...sekadar bertanye je..
tp kalu line clear..bro plak on..aku pn on je.. Smile anyway thanks kite share.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
syahril
Junior Member


Posts : 20
Join date : 30/04/2012
Age : 42
Location : Lumut,Perak.

PostSubject: salam..   Thu 11 Apr - 20:20:31

bro bole wat sendiri semua tu,cuma cr kedai yg biasa rebore block n machine head,xde nk buat porting pun,just block standard gaban,lay smpai piston lc 0.0,pastu head besarkan od tapper ikut saiz piston...,msuk karburetor rxz millineum..

Back to top Go down
View user profile
popsoda
Senior Member


Posts : 97
Join date : 16/10/2011

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Thu 11 Apr - 23:21:48

alamak beliau nk rebore blok piston 0:0 125zr ke piston 0:0 piston yamaha RD LC ke.... hohohohoooo......
oh mungkin beliau ada blok lain yg ingin direbore mnggunakn piston saiz besau punyerrrr....
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Fri 12 Apr - 10:30:20

haa....tu la.. Cool
tp nk kene taw gak brape bajet..dan jugak pomen terbaik agar puas hati..
just nk kasi tupai aku tu sesedap ride je..
agak2 dpt titik laici sudah.. Smile
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Fri 12 Apr - 15:28:29

klu nk maen blok piston x ckup rm1000 x yoh mmpi r wehhh...
hahahaha Basketball

____________________________ bounce
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Fri 12 Apr - 16:17:09

Very Happy Smile
setakat rm1k tuk block ngan piston memang xde masalah..
yg pasti mesti puas hati..terbaik gitu.. Cool
Back to top Go down
View user profile
asraf
Junior Member


Posts : 29
Join date : 02/04/2013
Age : 22
Location : Marang, Terengganu.

PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Sun 14 Apr - 1:40:49

BLX1714 wrote:
Very Happy Smile
setakat rm1k tuk block ngan piston memang xde masalah..
yg pasti mesti puas hati..terbaik gitu.. Cool


betul3.... kepuasan d utama kn... SETUJU!! Very Happy

_________________________________ bounce
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang Pasal Motor Jem   Today at 16:41:23

Back to top Go down
 
Sembang Pasal Motor Jem
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: