Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak 2t & 4t 125z Anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Next
AuthorMessage
stokinm88
Senior Member


Posts : 83
Join date : 15/09/2011
Age : 28
Location : Sungkai,Perak.

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Thu 27 Oct - 22:25:21

a'ah ek..btol gk tu... Wink ..hehe..xpe la..next time aku wat servis 4t tiap2 3000km la..maintain 2t je..thanks for the information bro.
Back to top Go down
View user profile
tagzsaa
New Member


Posts : 2
Join date : 29/10/2011

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Sat 29 Oct - 16:51:47

salam kpd otai2 forum..sy bdk baru lahir dlm page nih..
sy pakai moto125zr..
nk tnye sikit:- minyak silinder kat dlm enjin moto saya tu kalau dh pkai dlm 2bln,,bila nk tukar minyak silinder sy dpati ada bau petrol la..knape ek??mntk tlng jasa baik otai2 smua..nak taw knape ,pe rosak,harga kalau baiki..TQ// (^_^)
Back to top Go down
View user profile
Pure_Soul
Super Senior Member


Posts : 141
Join date : 27/05/2011
Age : 24
Location : Alor Setar, Kedah

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Sun 30 Oct - 2:11:10

tagzsaa wrote:
salam kpd otai2 forum..sy bdk baru lahir dlm page nih..
sy pakai moto125zr..
nk tnye sikit:- minyak silinder kat dlm enjin moto saya tu kalau dh pkai dlm 2bln,,bila nk tukar minyak silinder sy dpati ada bau petrol la..knape ek??mntk tlng jasa baik otai2 smua..nak taw knape ,pe rosak,harga kalau baiki..TQ// (^_^)

er er err minyak silinder?? EO ke?? Question Question
Back to top Go down
View user profile
AdyFayeR
Senior Member


Posts : 61
Join date : 28/08/2011
Age : 28
Location : Alor Setar -->> Tapah -->> Gombak

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Sun 30 Oct - 2:28:46

Pure_Soul wrote:
tagzsaa wrote:
salam kpd otai2 forum..sy bdk baru lahir dlm page nih..
sy pakai moto125zr..
nk tnye sikit:- minyak silinder kat dlm enjin moto saya tu kalau dh pkai dlm 2bln,,bila nk tukar minyak silinder sy dpati ada bau petrol la..knape ek??mntk tlng jasa baik otai2 smua..nak taw knape ,pe rosak,harga kalau baiki..TQ// (^_^)

er er err minyak silinder?? EO ke?? Question Question

oil seal kt crankshaft bocor la kot, tu yg bau minyak petrol. biasanya minyak kurang time tkar.
Back to top Go down
View user profile
Kaer
Super Senior Member


Posts : 125
Join date : 24/02/2011
Location : Jay Bee --> Bangi

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Sun 30 Oct - 10:50:24

AdyFayeR wrote:
Pure_Soul wrote:
tagzsaa wrote:
salam kpd otai2 forum..sy bdk baru lahir dlm page nih..
sy pakai moto125zr..
nk tnye sikit:- minyak silinder kat dlm enjin moto saya tu kalau dh pkai dlm 2bln,,bila nk tukar minyak silinder sy dpati ada bau petrol la..knape ek??mntk tlng jasa baik otai2 smua..nak taw knape ,pe rosak,harga kalau baiki..TQ// (^_^)

er er err minyak silinder?? EO ke?? Question Question

oil seal kt crankshaft bocor la kot, tu yg bau minyak petrol. biasanya minyak kurang time tkar.

oil seal crankshaft bocor bau minyak petrol?? scratch
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Sun 30 Oct - 19:48:01

kalau bocor oil seal bukan asap 2T bau hangit ker?
Back to top Go down
View user profile
siput sedut
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 219
Join date : 11/09/2011
Location : alor setar,jitra,kedah sejahtera

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 1:06:11

Pure_Soul wrote:
izhar wrote:
hahaha btul2.. ak pn pgguna setia hirev 700.. mntap.. cuma susah nk dpt ja. bru2 ni dah naik hrga rm22..

pergghh..gilakk..tempat aku pon dah naik harga...tp naik pon 19 hengget...
hi-rev da naik hrga ka.? Question Question adoi,bru igt nk p bli pas elaun masyuk..sblom ni da rm18,xtaw la jdik bpa plak.. scratch
Back to top Go down
View user profile
Pure_Soul
Super Senior Member


Posts : 141
Join date : 27/05/2011
Age : 24
Location : Alor Setar, Kedah

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 1:46:17

siput sedut wrote:
Pure_Soul wrote:
izhar wrote:
hahaha btul2.. ak pn pgguna setia hirev 700.. mntap.. cuma susah nk dpt ja. bru2 ni dah naik hrga rm22..

pergghh..gilakk..tempat aku pon dah naik harga...tp naik pon 19 hengget...
hi-rev da naik hrga ka.? Question Question adoi,bru igt nk p bli pas elaun masyuk..sblom ni da rm18,xtaw la jdik bpa plak.. scratch

dah 19 weh....
Back to top Go down
View user profile
AdyFayeR
Senior Member


Posts : 61
Join date : 28/08/2011
Age : 28
Location : Alor Setar -->> Tapah -->> Gombak

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 2:34:06

Kaer wrote:
AdyFayeR wrote:
Pure_Soul wrote:
tagzsaa wrote:
salam kpd otai2 forum..sy bdk baru lahir dlm page nih..
sy pakai moto125zr..
nk tnye sikit:- minyak silinder kat dlm enjin moto saya tu kalau dh pkai dlm 2bln,,bila nk tukar minyak silinder sy dpati ada bau petrol la..knape ek??mntk tlng jasa baik otai2 smua..nak taw knape ,pe rosak,harga kalau baiki..TQ// (^_^)

er er err minyak silinder?? EO ke?? Question Question

oil seal kt crankshaft bocor la kot, tu yg bau minyak petrol. biasanya minyak kurang time tkar.

oil seal crankshaft bocor bau minyak petrol?? scratch

hahaha, hambe pn xtau sgt, tpi oil seal bocor 2t bau hangit asap jdi kepol2 tu btol dh. prnh kne, turun enjin, overhaul.
Back to top Go down
View user profile
am_125z
Super Senior Member


Posts : 146
Join date : 19/07/2011
Age : 24
Location : Penang - Taiping - Ipoh

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 21:22:23

tempat aku hi rev 700 rm17 kalo xsilap aku..400 rm13,500 rm15..aku pakai 500..tu pn sedap..lg sedap dri VSX bru..
Back to top Go down
View user profile
am_125z
Super Senior Member


Posts : 146
Join date : 19/07/2011
Age : 24
Location : Penang - Taiping - Ipoh

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 21:24:28

aku xdak idea nk pakai minyak 4t lah..tiap2 kali aku tukar mesti berbeza jenis..
tolong suggest kt aku minyak ape yg paling best...
aku nk tukar ni..
Back to top Go down
View user profile
am_125z
Super Senior Member


Posts : 146
Join date : 19/07/2011
Age : 24
Location : Penang - Taiping - Ipoh

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 21:27:07

dulu aku pakai castrol gold..boleh tahan gak..4t la..
tp skg diorg ckp castrol byk tiruan..
tkut jugak nk pakai..huhu
aku budak bru pakai 2-stroke..byk bnda lg aku xtaw..
tolong ajarin aku.. bounce
Back to top Go down
View user profile
stokinm88
Senior Member


Posts : 83
Join date : 15/09/2011
Age : 28
Location : Sungkai,Perak.

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 21:51:37

am_125z wrote:
aku xdak idea nk pakai minyak 4t lah..tiap2 kali aku tukar mesti berbeza jenis..
tolong suggest kt aku minyak ape yg paling best...
aku nk tukar ni..

Aku penah guna:

1. 4T Motul 5100 Ester 15W-50: Enjin smooth..aku tukar tiap2 1500km..bagi aku minyak ni memg tahan lasak.Makin laju..enjin makin sedap...Time tukar pun..Kualiti minyak masih dalam keadaan baik.

2. 4T Syntium Dual Tech+Ester 10W-50: Enjin rase ringan..sedap..smooth..lagi2 time jalan jauh n memecut..Bagi aku..The best ar!!

[img][/img]
Back to top Go down
View user profile
popsoda
Senior Member


Posts : 97
Join date : 16/10/2011

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 31 Oct - 23:44:14

saya pula menggunakan minyak eo lori shell r3x yang boleh didapati di petrol pam shell yang diyakini original tanpa was2 pada tiruan
Back to top Go down
View user profile
Dino
Penaung
Penaung


Posts : 1021
Join date : 19/02/2011
Age : 23
Location : Pasir Mas, Kelate===>Shah Alam

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Tue 1 Nov - 0:24:33

ak cadangkn guna minyak 4T yg murah je utk 125z ni...
sbb enjin 2-stroke xgunakan 4T dlm proses pembakaran...
4T hanya digunakan utk sistem gear n clutch utk elak kn
hakisan pada komponen tersebut...jd ckup hanya guna 4T
yg murah tp tuka tiap2 bulan...kalo pkai yg mhal pn
same je sbb akn mase yg diambil utk kotor pn same... Cool

_________________

"Laughter makes you young, love makes you beautiful"
Back to top Go down
View user profile
izhar
Senior Member


Posts : 53
Join date : 01/03/2011
Age : 23
Location : taiping

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Tue 1 Nov - 1:23:01

Pure_Soul wrote:
siput sedut wrote:
Pure_Soul wrote:
izhar wrote:
hahaha btul2.. ak pn pgguna setia hirev 700.. mntap.. cuma susah nk dpt ja. bru2 ni dah naik hrga rm22..

pergghh..gilakk..tempat aku pon dah naik harga...tp naik pon 19 hengget...
hi-rev da naik hrga ka.? Question Question adoi,bru igt nk p bli pas elaun masyuk..sblom ni da rm18,xtaw la jdik bpa plak.. scratch

dah 19 weh....

kat ipoh ngn taiping boleh dpt rm 18 lagi.. gunalah hi rev 700. terbaik..
Back to top Go down
View user profile
AdyFayeR
Senior Member


Posts : 61
Join date : 28/08/2011
Age : 28
Location : Alor Setar -->> Tapah -->> Gombak

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Wed 2 Nov - 1:01:53

izhar wrote:
Pure_Soul wrote:
siput sedut wrote:
Pure_Soul wrote:
izhar wrote:
hahaha btul2.. ak pn pgguna setia hirev 700.. mntap.. cuma susah nk dpt ja. bru2 ni dah naik hrga rm22..

pergghh..gilakk..tempat aku pon dah naik harga...tp naik pon 19 hengget...
hi-rev da naik hrga ka.? Question Question adoi,bru igt nk p bli pas elaun masyuk..sblom ni da rm18,xtaw la jdik bpa plak.. scratch

dah 19 weh....

kat ipoh ngn taiping boleh dpt rm 18 lagi.. gunalah hi rev 700. terbaik..

kt jalan tar rm20....bru je sebat sebotol td.
Back to top Go down
View user profile
Paktam
Senior Member


Posts : 56
Join date : 10/10/2011

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Wed 2 Nov - 1:21:04

gilo macam2 2t ngn 4t korang nieh... kat sarawak ni rare gilo minyak2 tuh... hahaha...

nak xnak aku pakai je castrol nye brand...

4T: castrol 10w40
2t: castrol active jaso fc

ni je yg aku confident nk pakai kat miri nieh...

nak cite gak ar skit pasal 2t ni... kt umah aku ni smua pakai 125z... kirenye ada 4 moto 125 ar... yg pakai 2t castrol cuma aku je... yg laen pakai shell vsx... 4t pun diorang pakai shell nye(kalo x silap aku ar)... kekadang kalo kuar gi town(jauh gak pasal kitorang dok kt hujung dunia miri nieh) aku rs cm moto aku laju lebeh je... pickup ok pakai 2t castrol active ni... pastu aku try la bwk moto member2 aku nieh... berat skit bebanding moto aku(maybe sbb moto aku bru skit dri diorang)... moto aku boleh la remp sampai rpm 9 gitu(spoket 15-37) n senang je maintain 140 cmtu(moto stendet gaban)... sbb tu aku stick je ngn brand castrol skrg...

ni info base on pengalaman aku je... sharing is caring Smile
Back to top Go down
View user profile
dv4cd
Senior Member


Posts : 55
Join date : 25/07/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Wed 2 Nov - 17:46:35

Salam warga K125ZM....

nk btnye pasal 4T =

Shell Advance VSX 4T
Jenama : Shell
Jenis : Semi sintetik
Gred : API SL
JASO MA
SAE 15W-50
Harga : RM26 + upah...zzzzzzzzzzzzzz

Sesuai x???? Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
izhar
Senior Member


Posts : 53
Join date : 01/03/2011
Age : 23
Location : taiping

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Wed 2 Nov - 21:44:35

AdyFayeR wrote:
izhar wrote:
Pure_Soul wrote:
siput sedut wrote:
Pure_Soul wrote:
izhar wrote:
hahaha btul2.. ak pn pgguna setia hirev 700.. mntap.. cuma susah nk dpt ja. bru2 ni dah naik hrga rm22..

pergghh..gilakk..tempat aku pon dah naik harga...tp naik pon 19 hengget...
hi-rev da naik hrga ka.? Question Question adoi,bru igt nk p bli pas elaun masyuk..sblom ni da rm18,xtaw la jdik bpa plak.. scratch

dah 19 weh....

kat ipoh ngn taiping boleh dpt rm 18 lagi.. gunalah hi rev 700. terbaik..

kt jalan tar rm20....bru je sebat sebotol td.

sebat jgn xsebat.. baik oow itu 2t.. haha
Back to top Go down
View user profile
are_mair
Senior Member


Posts : 63
Join date : 20/10/2011
Age : 23
Location : Selangor - Penang

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Mon 7 Nov - 21:24:08

abg2...
cmner nk cek mnyak 4t tu ckup ke x??
n nk taw ap siptom2 minyak tu yg ptut dtkar??

sory soalan bdak2 nubis lg kubis..
Back to top Go down
View user profile
Pure_Soul
Super Senior Member


Posts : 141
Join date : 27/05/2011
Age : 24
Location : Alor Setar, Kedah

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Tue 8 Nov - 2:54:02

are_mair wrote:
abg2...
cmner nk cek mnyak 4t tu ckup ke x??
n nk taw ap siptom2 minyak tu yg ptut dtkar??

sory soalan bdak2 nubis lg kubis..

setahu aku la..kalaw nak cek ada ke tak buka la nat kecik kat enjin tuh... ishh... minyak 4t neh aku tukar 4 - 5 bulan sekali jaaa..hahahahaha
Back to top Go down
View user profile
AdyFayeR
Senior Member


Posts : 61
Join date : 28/08/2011
Age : 28
Location : Alor Setar -->> Tapah -->> Gombak

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Wed 9 Nov - 2:12:01

Pure_Soul wrote:
are_mair wrote:
abg2...
cmner nk cek mnyak 4t tu ckup ke x??
n nk taw ap siptom2 minyak tu yg ptut dtkar??

sory soalan bdak2 nubis lg kubis..

setahu aku la..kalaw nak cek ada ke tak buka la nat kecik kat enjin tuh... ishh... minyak 4t neh aku tukar 4 - 5 bulan sekali jaaa..hahahahaha

pkai enjin 2-stroke tak perlu risau sgt psl minyak 4t neyh, pkai 6blan skali atau setahun skali pn boley. tak perlu pkai yg mahal sgt sbb dier juz jge clucth ng gearbox sja. fungsi lbh kurang mcm gearbox kereta auto, ATF (Automatic Transmission Fluid).
Back to top Go down
View user profile
are_mair
Senior Member


Posts : 63
Join date : 20/10/2011
Age : 23
Location : Selangor - Penang

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Wed 9 Nov - 23:20:20

AdyFayeR wrote:
Pure_Soul wrote:
are_mair wrote:
abg2...
cmner nk cek mnyak 4t tu ckup ke x??
n nk taw ap siptom2 minyak tu yg ptut dtkar??

sory soalan bdak2 nubis lg kubis..

setahu aku la..kalaw nak cek ada ke tak buka la nat kecik kat enjin tuh... ishh... minyak 4t neh aku tukar 4 - 5 bulan sekali jaaa..hahahahaha

pkai enjin 2-stroke tak perlu risau sgt psl minyak 4t neyh, pkai 6blan skali atau setahun skali pn boley. tak perlu pkai yg mahal sgt sbb dier juz jge clucth ng gearbox sja. fungsi lbh kurang mcm gearbox kereta auto, ATF (Automatic Transmission Fluid).

thanks2...
tp lao time da jln jaoh2,,gear tu cm pyah lak nk msuk..kdg2 cm bggr skit,,tu means kne tmbh mnyk 4t or tkr bru n ltak secukupnya...
sbb moto 2nd,,kat sy je da running 1000km,,kdai tu xtaw la ble dia lat tkr...hehehe...
moto ni kdg2 je msuk highway...
Back to top Go down
View user profile
man
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/08/2011
Age : 23
Location : Banting Selangor

PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Thu 10 Nov - 0:11:04

assalam~ sume kwn2 K125ZM..
disini sy ingin kongsi kesan menggunakan 2t quicksilver outboard, sy bru gne sbotol..
blok, head, carb x prnah kacau dr beli dlu..
ni la kondisi piston dan head sy selepas d buka pagi td.. Surprised


piston dlm keadaan basah2 bersih..
itam2 tu kesan 2t campur dlu2 kot, hehehe..



head pun begitu juga..

sy nk tau la klu2 2t ni sbenarny ada kesan sampingan dia ke x..??

just for sharing~ hihi.. flower
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak 2t & 4t 125z Anda   Today at 14:07:31

Back to top Go down
 
Minyak 2t & 4t 125z Anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 11 of 15Go to page : Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: