Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar motor (kelebihan - kekurangan)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Thu 18 Apr - 17:38:23

bro pakai swallow samurai saiz pe dpn n blkg? masalah tyr tu kt area tmpt aku susah nk dpt la bro.. Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
serez
Junior Member


Posts : 31
Join date : 11/07/2012
Age : 34
Location : Cheras

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Fri 19 Apr - 11:37:42

BLX1714 wrote:
kalu pasal nk kepuasan..aku x kisah sangat ngan bajet..
pada aku tupai jet de something special kalu di terokai..
dan aku lebih suke modi dari standard..cume aku rase banyak nk pkai modal..
jgn salah paham..aku bukan nk merempit..malah nk pakai ekzos bising sangat pun aku xsuke..sedang2 je sudah..
dari segi kosmetik plak aku xminat nk modi2..cume aku suke bersih..
aku ingin membongkar segala performance pd tupai aku..ops!!
dah nk tersasar dr tajuk dah ni..
sori kalu spam!
hehe betul2.. kalau 14 tahun dulu masa mula2 kuar, mcm2 orang kecam bila aku pakai motor ni. motor tonggek la, cina la, itu la ini la. maklum la minda zaman tu still pada rgv n sstwo. tapi skang dah jadi barang rare. antara sebab aku beli balik tupai ni pun sebab minat selepas rxz. n aku rasa mmg model2 baru ni perlukan modi, block head x macam y1. kena buka skit lubang2.
aku htr modi pun modal xbyk bro, sikit je. tp kepuasan yg dpt tu dh cukup. alahaii apa aku merepek niii

berbalik kepada soalan. dulu aku pakai samurai depan belakang 80/90 tapi kat tayar depan akan sangkut sikit kat mudguard. so aku tukar, pakai 70/90 depan, 80/90 belakang. hmm ko cuba2 cari area tjg malim msti ada tayar tu bro. harga kalau 80/90 tak lebih daripada rm85-rm90.
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Sat 20 Apr - 10:21:21

cantek...nnt aku try cari..setakat ni aku dah round cari tapi x trjumpe la..aku dah tengok
rupe bentuk..memang cantek..
camne ngan corsa s33 ngan corsa terminator? FDR Genzi lak?..profile die memang ngam la dengan bibir rim tupai..tu pun susah nak cari..yg de area tg.malim maxxis 3d dan duro je..hmm.... Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Sun 21 Apr - 11:54:36

Mintak pendapat ckit, tayar jenis samurai swallow bgs x? Apa kelebihan nya? n tahan x?
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Mon 22 Apr - 10:23:45

zulhilmi_qsw wrote:
Mintak pendapat ckit, tayar jenis samurai swallow bgs x? Apa kelebihan nya? n tahan x?
salam...bro..
sepatutnye bro serez yg jawap soalan bro..dan memang dah terjawap pun..
bro cume perlu baca je kat atas tu..hehe... Smile


dan bro serez..aku dah wat keputusan..aku nak try sarung swallow samurai kat tupai aku..tapi bro..aku suke meleper..so..aku nak try saiz 80/80 depan..90/80 belakang..dan aku dah cari area tmpt aku..memang xde..nak kene oder la..hm...so nanti..boleh la kite kongsi pengalaman pakai tayar swallow samurai.. Smile

thanks.. Smile
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Tue 23 Apr - 21:29:23

bro, kalau xsilap, samurai swallow xde size 80/80 bos.
Back to top Go down
View user profile
zangetsu
New Member


Posts : 17
Join date : 20/05/2012
Age : 25
Location : kajang n seremban

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Tue 23 Apr - 23:12:45

mostly dlm nie semua ckp duro..trgin plak pki duro..hahaha

tpi wat masa nie aq msih pki maxxis diamond..da sthun pki..prestasi..trbaik..naik double lyn corner..xbuang..mmg niceeee..

cume tyr agak keras bila da sthun nie...jln jauh..no problem..ulang alik kl seremban..

pg penang pown pki sedap je..
pendapat masing2..

mnx maaf klu salah ckp..newbie..
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 24 Apr - 9:37:44

salam bro...bro pakai maxxis 3d diamond saiz pe bro..depan dan belakang..

thanks.. Cool
Back to top Go down
View user profile
zangetsu
New Member


Posts : 17
Join date : 20/05/2012
Age : 25
Location : kajang n seremban

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 24 Apr - 21:40:22

BLX1714 wrote:
salam bro...bro pakai maxxis 3d diamond saiz pe bro..depan dan belakang..

thanks.. Cool

aq pki 80/90..depan blkng same size..tpi mcm nk tuka t nk pki kcik skit..kat kjg leyh dpt dlm rm 110 sektul..klu kat serembn hri 2 aq ad tnye 90...

p.s jgn pggl bro..sye new bie lg..n adik2 lg...
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Fri 26 Apr - 12:33:11

salam...
aku de crite sikit.. Cool
semalam pagi mase otw[on the way] gi keje..hari ujan..
aku sampai kat traficlight..aku break tayar belakang x cengkam langsung..
tayar stok stardard ori moto..terlajak l..pe lagi..kasi turun kaki la backup break..huhuhu... Sad
tupai aku baru 4 bulan lbh..tayar elok lagi..bunga pun tebal lagi..hehe...
so..aku dah banyak kali dah kene camtu sejak kuar tupai aku tu..
dok rancang nk tukar dah..tp rasa syg plak coz baru lagi n elok lagi tayar tu..
hm...pening lah!!
Back to top Go down
View user profile
sya-k
Junior Member


Posts : 20
Join date : 11/02/2013

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Fri 26 Apr - 20:36:32

brek mengejut naik tupai memang agak mencemaskan.....teman dh bnyk kali drift sbb brek mengejut....nsib baik x bersepah...pakai tayar blakang fkr...agak cilake sikit la cengkamannye...jalan kering pon x cengkam kalo brek....
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Sat 27 Apr - 10:36:24

tak bro...bukan break mengejut..dah memang aku nk turn..nk sampai trafiklight..agi pun ujan..aku xde bawak laju..lagi pun dah taw nk masuk simpang..cam biase la aku break..memang drift..terlajak ketengah tengah simpang..hm...bahaye tul!..bagi aku tayar vee rubber mengecewakan.. Sad
dah byk kali dah aku kene camtu.. Mad
dan aku bercadang nak sarung tayar swallow samurai atau pun corsa s33 lak kat tupai aku tu..tapi kat area aku[tg.malim] memang xde tyar ni..oder pun lum tentu dpt.. Cool

de sape2 taw katne ade tayar tu..?
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Tue 30 Apr - 20:08:00

btol bro. sy pun camtu gak. vee rubber mmg licin sikit. FKR xpayah ckp lg la, mmg xde grip langsong time hujan.
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Tue 7 May - 11:07:34

hye kawan2, cume nak bkongsi je, sy br tukar tayar blakang size 90/80 jenama FDR Genzi. Wa cakap sama lu bro, mmg terbaik lah. hehehe. Grip mmg ade. Mmg layan jer corner maut. hehe. Time hujan pun ade grip. Bunga tayar dahla cantik. Tu la, cume nak suggest kat kawan2, kalau nak beli tayar yg ade grip time hujan dan panas, gunalah FDR Genzi. Tp kalau nak guna size 90/80 kat blakang, terpakse bukak mudguard blakang sbb xngam.
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Tue 7 May - 11:20:31

terbaik lah bro..genzi memang dlm list tyr pilihan aku tu bro..
kt tmpt bro brape modal kalu saiz 90/80? saiz 80/80 de x tuk dpn?
aku tgh survey ni memang plan nk tkr tyr tupai aku tu..
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Tue 7 May - 15:46:01

Yup. Mmg puas ati pasang FDR Genzi. Sy dpt tau kelebihan tayar tu dari rider Sarawak Cup Prix. So, mmg terbukti lah yg tayar ni mmg bgs. ermm. tayar ni paling kecik size 80/80. Harga dalam rm90. Sy amek size 90/80 aritu harge dlm rm110. Mule2 sy ingatkan nak amek tayar Maxxis Diamond, tp bile baca feedback rider yg guna tayar tu, xjadi nak beli. Sbb mule2 mmg sedap grip, tp lama2 bunga tayar akan mengembang n tayar menjadi keras. So, grip mmg xsebaik waktu mula2 beli. So, sy cdgkan kpd bro supaya try tayar FDR Genzi. Tp tayar ni agak rare jgk. Susah nak cari. hehe. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 8 May - 9:54:32

bro..kalu aku cari kt semenanjung xdpt..aku kirim kt bro boleh? ada bran x? hehehe...
kt tmpt aku maxxis byk..samurai pun susah..[area tg.malim la]
kt sentul kot bole cari tp aku lum g lagi la..
dlm list aku sekarang swallow samurai..corsa s33..shinko..fdr genzi..
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 8 May - 10:34:55

adoi. haha. sy ni kalau pos brg yg kecik2, dapat la. kalau yg besar2 ni yg payahnya. hehe.
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 8 May - 11:47:45

hehe.. Very Happy bro..aku gurau je la..jgn pening2..
Back to top Go down
View user profile
zulhilmi_qsw
Junior Member


Posts : 49
Join date : 19/12/2012
Location : Sibu, Sarawak

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 8 May - 21:38:01

hehe. Tp try la cari tayar FDR tu. FDR byk jenis. Tp bunga jenis Genzi mmg cun laaa.
Back to top Go down
View user profile
vroomvroom
New Member


Posts : 2
Join date : 29/04/2013
Age : 22

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 8 May - 23:15:46

pakai tayar michelin jady dah
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Thu 9 May - 12:10:59

aku ni kire hardcore corner..michelin amat merbahaya cam stok kuar kdai..vee rubber..malah cengkaman sangat sedikit..pernah terlajak smpai tgh2 simpang traficlight..
Back to top Go down
View user profile
khayzee
New Member


Posts : 9
Join date : 08/10/2012

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Wed 24 Jul - 16:46:44

Salam otai2 sekelian.....

nak mintak pendapat sket ... sbb mmg tgh mikir2 nak tuka taya ... dah sampai masa ....

sekarang ni pakai taya duro 80/90 depan-belakang..... taya dah keras sbb dah lama sgt ... bwk pun dekat2 je... siap dah merekah2 sesikit kt sidewall ... so mmg disarankan tuka laa....

cadang nak pakai duro racing - taiwan. ni dr yg hamba baca dr posting otai2 semua sbb performance mcm ok ... n rege pun ok gak .... nak tanya ...

1) size ape elok utk depan / belakang... sbb melayan highway MEX ari2 ni sekarang ... dr selayang sampai ke cyber... so taya size ape sesuai ?

2) laa ni pakai rim lama - rim racing boy kaler puteh (size depan kecik sket dr belakang) mmg hamba tatau size rim ni berapa... so rasa mende ni pun mempengaruhi size taya yg nak di-sarung... kan?

3) bole rekmen kedai mana yg ok nak cari taya ni .. cadang nak cari kt sentul je .. tp tatau le kedai yg mana satu .... kalau ade kat sekitar KL/selangor ni yg ok pun bole gak.


tq.... cheers cheers cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
BLX1714
Super Senior Member


Posts : 252
Join date : 17/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Mon 29 Jul - 13:12:34

zulhilmi_qsw wrote:
hehe. Tp try la cari tayar FDR tu. FDR byk jenis. Tp bunga jenis Genzi mmg cun laaa.

salam bro..camne sekarang sejak pakai genzi? ok x? crite sikit.. Basketball
aku baru je tukar tayar baru..aku tukar tayar belakang je sebab depan cun lagi..so aku tukar tayar stok orimoto gak la..vee rubber..nanti bile agak2 nk kene tukar tayar depan sekali ngan belakang baru nk try cari Genzi atau Swallow Samurai..
lol! 
Back to top Go down
View user profile
dv4cd
Senior Member


Posts : 55
Join date : 25/07/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Sat 24 Aug - 14:36:50

harga Duro Racing taiwan rm95 80/90 Sad Sad Sad  , stndad?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar motor (kelebihan - kekurangan)   Today at 12:14:50

Back to top Go down
 
Tayar motor (kelebihan - kekurangan)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 8 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: