Kelab 125z Malaysia
Kelab 125z Malaysia

RIDE ALONE if you want to go FAST, RIDE TOGETHER if you want to go FAR..
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
sarf29
New Member


Posts : 7
Join date : 08/08/2012
Age : 25
Location : IPOH

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Wed 8 Aug - 13:42:52

salam,
sy nk tya,
knpe lampu 2t sy myala je, x reti2 nak padam?
2t da tuang 1 botol da tp still myala.
asal ek? ke mmg camtu?

p/s: sy noob newbies
Back to top Go down
View user profile
husaini ahn901
Senior Member


Posts : 58
Join date : 08/04/2012
Age : 26
Location : BUKIT MERTAJAM--TAPAH

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Thu 9 Aug - 0:26:34

sarf29 wrote:
salam,
sy nk tya,
knpe lampu 2t sy myala je, x reti2 nak padam?
2t da tuang 1 botol da tp still myala.
asal ek? ke mmg camtu?

p/s: sy noob newbies





mugkin sensor lampu da heng kot/wirering...yg penting 2t...signal 2t kadag2 rosak..hehe
Back to top Go down
View user profile
sarf29
New Member


Posts : 7
Join date : 08/08/2012
Age : 25
Location : IPOH

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Thu 9 Aug - 6:22:11

husaini ahn901 wrote:






mugkin sensor lampu da heng kot/wirering...yg penting 2t...signal 2t kadag2 rosak..hehe



owh. kire prob wirering la ek? patut la lampu x reti2 nk padam, tenkiu tenkiu bounce
Back to top Go down
View user profile
alang93
New Member


Posts : 5
Join date : 05/05/2012
Age : 23
Location : puchong,kuantan

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Fri 10 Aug - 4:38:47

husaini ahn901 wrote:
alang93 wrote:
Nk tnya kat abam2 otai skalian..
bnyak mane ek skatan 2t yg dprlukan utk wat 2t campur kat dlm tank ptrol tu ek?
Sy xpham la apa yg dmaksudkan dgn scukup rase tu..

#sy bdk br pkai 2-str clown oke...


2 or 3 tudung botol(secukup rasa)

mmg sukatan dye camtu ek bro...?
sorry la kalo soklan trlmpau nubis sngat...hakhak
Back to top Go down
View user profile
fatah temerloh
Zone Marshall
Zone Marshall


Posts : 270
Join date : 20/10/2011
Age : 23
Location : temerloh :: jengka :: kuantan :: seremban

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Fri 10 Aug - 4:51:38

alang93 wrote:
husaini ahn901 wrote:
alang93 wrote:
Nk tnya kat abam2 otai skalian..
bnyak mane ek skatan 2t yg dprlukan utk wat 2t campur kat dlm tank ptrol tu ek?
Sy xpham la apa yg dmaksudkan dgn scukup rase tu..

#sy bdk br pkai 2-str clown oke...


2 or 3 tudung botol(secukup rasa)

mmg sukatan dye camtu ek bro...?
sorry la kalo soklan trlmpau nubis sngat...hakhak



x semesti gak..ikot la nk tuang bnyk mne..law rse nk merembat straight..tuang bnyk..hehe

_________________
lol! YEAR END GATHERING . KELAB 125Z MALAYSIA lol!
Back to top Go down
View user profile
ahmad noorul
Super Senior Member


Posts : 133
Join date : 09/03/2012
Age : 22
Location : perlis-kedah-penang-perak

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Sun 26 Aug - 4:45:38

fatah temerloh wrote:
alang93 wrote:
husaini ahn901 wrote:
alang93 wrote:
Nk tnya kat abam2 otai skalian..
bnyak mane ek skatan 2t yg dprlukan utk wat 2t campur kat dlm tank ptrol tu ek?
Sy xpham la apa yg dmaksudkan dgn scukup rase tu..

#sy bdk br pkai 2-str clown oke...


2 or 3 tudung botol(secukup rasa)

mmg sukatan dye camtu ek bro...?
sorry la kalo soklan trlmpau nubis sngat...hakhak


2 3 4 pnutup botol,,,hehe,,,jgn botol yea,,, Razz Razz Razz ,,, ( mlwk ja noh,, ) Smile Smile Smile


x semesti gak..ikot la nk tuang bnyk mne..law rse nk merembat straight..tuang bnyk..hehe
Back to top Go down
View user profile
azrai azahar
New Member


Posts : 13
Join date : 19/07/2012
Age : 23
Location : melaka

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Tue 28 Aug - 14:07:26

salam bro. motor saya masa pagi2 start asap dia bnyk. tapi bila da jalan, asap dia makin kurang. adakah itu salah satu tanda saliran 2t tersumbat.?
Back to top Go down
View user profile
husaini ahn901
Senior Member


Posts : 58
Join date : 08/04/2012
Age : 26
Location : BUKIT MERTAJAM--TAPAH

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Fri 31 Aug - 17:59:00

fatah temerloh wrote:
alang93 wrote:
husaini ahn901 wrote:
alang93 wrote:
Nk tnya kat abam2 otai skalian..
bnyak mane ek skatan 2t yg dprlukan utk wat 2t campur kat dlm tank ptrol tu ek?
Sy xpham la apa yg dmaksudkan dgn scukup rase tu..

#sy bdk br pkai 2-str clown oke...


2 or 3 tudung botol(secukup rasa)

mmg sukatan dye camtu ek bro...?
sorry la kalo soklan trlmpau nubis sngat...hakhak



x semesti gak..ikot la nk tuang bnyk mne..law rse nk merembat straight..tuang bnyk..hehe













tpi kalu tuang lebih kalu jalan jauh mto xjdi berat ke.... Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
TC
Super Senior Member


Posts : 286
Join date : 20/02/2011
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Tue 25 Sep - 16:42:31

lebih tuang jadi sebu la moto..
lain jentera lain setting..
tgk 2t da bukak brape benang..
kalau da bukak byk..tak perlu kot bancuh byk2 lg..
Back to top Go down
View user profile
SAA1729H
Junior Member


Posts : 21
Join date : 09/09/2012
Age : 23
Location : Sabah

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Tue 25 Sep - 22:26:27

EO pakai rimula rx3.. 2t rembat jak petronas..
Back to top Go down
View user profile
aiman chong
New Member


Posts : 3
Join date : 04/05/2012
Age : 23
Location : cameron highlands,kuantan

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Sat 29 Sep - 20:35:21

bg aq pakai maxoil la trbaek...EO dgn 2t skali maxoil...ringan je moto...2 bg pndpt aq la...nubis...hehe
Back to top Go down
View user profile
satria_zr
President 1
President 1


Posts : 604
Join date : 20/02/2011
Age : 27
Location : shah alam

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Sun 30 Sep - 1:10:01

sarf29 wrote:
salam,
sy nk tya,
knpe lampu 2t sy myala je, x reti2 nak padam?
2t da tuang 1 botol da tp still myala.
asal ek? ke mmg camtu?

p/s: sy noob newbies

try cek wayering kt tank 2t tu..lau buka cover plastik bawah seat tu nampak..try bersih2 kn dlu conecter putih yg sambung tank 2t ke wayering..kdg2 kotor die xfunction..lau xelok gak kene cek wayering len a..
Back to top Go down
View user profile
am_125z
Super Senior Member


Posts : 146
Join date : 19/07/2011
Age : 24
Location : Penang - Taiping - Ipoh

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Sun 30 Sep - 14:15:17

kenapa ya sy bukak 2 benang 2t
tp asap melampau2 byk mcm buka 5 benang
org lain yg 3 benang pun xbyk mcm sy..
untuk pengetahuan kwn2 sy xbuat 2t campur..
adakah ini masalah?? tp 2t sy xparah.. Question Question Question albino
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Wed 10 Oct - 13:22:14

SAA1729H wrote:
EO pakai rimula rx3.. 2t rembat jak petronas..

aku suda stop guna engine diesel punya EO..sbb minyak ni tiada agen anti-buih..sbb direka khas untuk low RPM engine..

kalau x percaya..buka cover engine belah clutch..tgk banyak buih ka tiada?
Back to top Go down
View user profile
devilmeasha
Super Senior Member


Posts : 150
Join date : 14/07/2011
Location : Sandakan<>Beluran<>Kota Kinabalu

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Wed 10 Oct - 13:23:53

am_125z wrote:
kenapa ya sy bukak 2 benang 2t
tp asap melampau2 byk mcm buka 5 benang
org lain yg 3 benang pun xbyk mcm sy..
untuk pengetahuan kwn2 sy xbuat 2t campur..
adakah ini masalah?? tp 2t sy xparah.. Question Question Question albino

ada masalah dengan carb kot...bau asap busuk ker?(kalau asap 4t tebakar bau busuk)
Back to top Go down
View user profile
azrai azahar
New Member


Posts : 13
Join date : 19/07/2012
Age : 23
Location : melaka

PostSubject: 2t silikoline   Sat 20 Oct - 16:25:39

salam. nak tanya, 2t silikoline bagus tak.? ada sesapa pernah guna.?
Back to top Go down
View user profile
man
Junior Member


Posts : 43
Join date : 03/08/2011
Age : 24
Location : Banting Selangor

PostSubject: Lama x jengok2 kelab nih~ Huhuu   Sun 21 Oct - 21:04:18

As-Salam kpd sume rider2 tupai.. Saya ade cerita skit nk kongsi dgn korg sume.. Sy nih pengguna tegar 2t quicksilver tcw3 yg gelen besar 4 liter tuh.. Selepas setaun gune, ni yg aku dapat:


Piston ring patah, ni rupa piston tuh~


Ni plak kondisi blok aku (ori 0.0 lg kott, huhuu TT^TT)


Ni piston aku gne skrang~


Ni plak keadaan blok selepas 4x rebore.. Tu pun masih ade kesan.. Pomen tu ckp klu nk abis kne bg 2.0.. Mmg x r~


Benda x sure lg, tp sorg mmber aku, moto NSR, pon pengguna 2t quicksilver.. Dia pon dpt masalah cam aku jgk.. So, (pada pendapat aku la) 2t nie elok mmg la elok, tp jgn kerap sangat pakai.. Pakai just utk "cuci" blok n piston je.. Skrang nie tgh layan hi-rev 700, mmg mngancam.. Tp tgk dlu kesan jangka panjang dia cmner.. n.n

Tamat~

[Klu ade tersilap sila prbetulkan, ni cume pengalaman aku jer.. Harap x kena kt korg sume nnt. Elok2 blok 0.0 terus up smpai 1.00 huhuu~ TT____TT]
Back to top Go down
View user profile
stokinm88
Senior Member


Posts : 83
Join date : 15/09/2011
Age : 28
Location : Sungkai,Perak.

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Sun 21 Oct - 23:04:47

Saya merupakan pengguna tegar Motul 5100 15W-50:Technosynthese® lubricant based on Ester-Technology dan 2t VSX lame yg berbau harum tu..dah setahun aku pakai..Setakat ni Alhamdulillah ok je semuanya.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
rahim 93
New Member


Posts : 10
Join date : 18/10/2012
Age : 23
Location : Pahang

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Mon 22 Oct - 3:10:40

4T motul ok x?? Question
Back to top Go down
View user profile http://ar260693@yahoo.com
stokinm88
Senior Member


Posts : 83
Join date : 15/09/2011
Age : 28
Location : Sungkai,Perak.

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Mon 22 Oct - 8:35:39

rahim 93 wrote:
4T motul ok x?? Question

Setakat ni aku pakai 4T Motul 5100 15W-50..then, campur dgn oil treatment Max Oil...Sedap je aku punye motor..
Back to top Go down
View user profile
khayzee
New Member


Posts : 9
Join date : 08/10/2012

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Mon 22 Oct - 13:31:48

Salam kengkawan....
rasa paling nubies ni ... sbb dah lama tak merempit gara moto dah tersangkut.... jd dah lepas repair ni br laa bole joint balik .... just nak tanya...

1) selama ni sy pakai 2T Penzoil... dr zaman Penzoil Marine sampai lee ke botol Penzoil yg baru ni.. So far mmg best piston pun tak koto/bekeladak.. time serbis pun senang nak cuci ... erkk tp tatau laa kot kalau ade geng2 yg pernah kene problem ngan 2T ni .. kalau ade sila laa bagitau yee...

2) moto 125 kita ni utk minyak engine patut pakai yg mana eh ? 10w40 ke .. 15w30 ker .. etc etc.. mmg jahjil sungguh bab ni .. takut tersilap pakai kang engine lak effect..... bole tolong kasi pendapat ?

tq
Back to top Go down
View user profile
stokinm88
Senior Member


Posts : 83
Join date : 15/09/2011
Age : 28
Location : Sungkai,Perak.

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Mon 22 Oct - 14:52:26

khayzee wrote:
Salam kengkawan....
rasa paling nubies ni ... sbb dah lama tak merempit gara moto dah tersangkut.... jd dah lepas repair ni br laa bole joint balik .... just nak tanya...

1) selama ni sy pakai 2T Penzoil... dr zaman Penzoil Marine sampai lee ke botol Penzoil yg baru ni.. So far mmg best piston pun tak koto/bekeladak.. time serbis pun senang nak cuci ... erkk tp tatau laa kot kalau ade geng2 yg pernah kene problem ngan 2T ni .. kalau ade sila laa bagitau yee...

2) moto 125 kita ni utk minyak engine patut pakai yg mana eh ? 10w40 ke .. 15w30 ker .. etc etc.. mmg jahjil sungguh bab ni .. takut tersilap pakai kang engine lak effect..... bole tolong kasi pendapat ?

tq

untuk 2t Penzoil memg x pernah pakai. Untuk soalan nombor 2 tu, itu gred kelikatan minyak. untuk nombor tu time cuaca sejuk dan nombor belakang tu untuk cuaca panas. 10w-30 (minyak ringan), 15w-50(minyak berat). Yang ni la aku paham. Tapi rasenye, jentera 125 ni mementingkan penggunaan 2T. 4t ni x seberapa penting..just tukar bila dah sampai masa. Aku pun skg pakai 15W-50 Motul 5100.
Back to top Go down
View user profile
khayzee
New Member


Posts : 9
Join date : 08/10/2012

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Mon 22 Oct - 16:16:29

stokinm88 wrote:
khayzee wrote:
Salam kengkawan....
rasa paling nubies ni ... sbb dah lama tak merempit gara moto dah tersangkut.... jd dah lepas repair ni br laa bole joint balik .... just nak tanya...

1) selama ni sy pakai 2T Penzoil... dr zaman Penzoil Marine sampai lee ke botol Penzoil yg baru ni.. So far mmg best piston pun tak koto/bekeladak.. time serbis pun senang nak cuci ... erkk tp tatau laa kot kalau ade geng2 yg pernah kene problem ngan 2T ni .. kalau ade sila laa bagitau yee...

2) moto 125 kita ni utk minyak engine patut pakai yg mana eh ? 10w40 ke .. 15w30 ker .. etc etc.. mmg jahjil sungguh bab ni .. takut tersilap pakai kang engine lak effect..... bole tolong kasi pendapat ?

tq

untuk 2t Penzoil memg x pernah pakai. Untuk soalan nombor 2 tu, itu gred kelikatan minyak. untuk nombor tu time cuaca sejuk dan nombor belakang tu untuk cuaca panas. 10w-30 (minyak ringan), 15w-50(minyak berat). Yang ni la aku paham. Tapi rasenye, jentera 125 ni mementingkan penggunaan 2T. 4t ni x seberapa penting..just tukar bila dah sampai masa. Aku pun skg pakai 15W-50 Motul 5100.

salam...
tq abam for the comment ... cantek gak tu .. bole laa ngetest nanti. 15W-50 Motul 5100 biasa pakai bape kilo baru tuka ? rege baper eh ?

aritu ade member pakai LC .. dia pakai torco nyer minayk 4T .. ade sesapa yg pernah guna tak ? kata nyer mmg rasa sedap engine... tp sbb tu 4 stroke .. tak sure laa kalau 2stroke mcm 125 ok ke tak utk pakai.

thanks
Back to top Go down
View user profile
farhan alyahya
New Member


Posts : 13
Join date : 19/10/2012
Age : 25
Location : Sunway,PJ

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Mon 22 Oct - 17:38:22

bro2 n otai2..tlg rekemen 2t y sesuai...sbb spnjang sy pkai,sy gne shell vsx jer..tp nk la taw 2t pe y lg elok n lagi murah n lagi wangi..hehe... Razz
Back to top Go down
View user profile
stokinm88
Senior Member


Posts : 83
Join date : 15/09/2011
Age : 28
Location : Sungkai,Perak.

PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Mon 22 Oct - 18:02:01

khayzee wrote:
stokinm88 wrote:
khayzee wrote:
Salam kengkawan....
rasa paling nubies ni ... sbb dah lama tak merempit gara moto dah tersangkut.... jd dah lepas repair ni br laa bole joint balik .... just nak tanya...

1) selama ni sy pakai 2T Penzoil... dr zaman Penzoil Marine sampai lee ke botol Penzoil yg baru ni.. So far mmg best piston pun tak koto/bekeladak.. time serbis pun senang nak cuci ... erkk tp tatau laa kot kalau ade geng2 yg pernah kene problem ngan 2T ni .. kalau ade sila laa bagitau yee...

2) moto 125 kita ni utk minyak engine patut pakai yg mana eh ? 10w40 ke .. 15w30 ker .. etc etc.. mmg jahjil sungguh bab ni .. takut tersilap pakai kang engine lak effect..... bole tolong kasi pendapat ?

tq

untuk 2t Penzoil memg x pernah pakai. Untuk soalan nombor 2 tu, itu gred kelikatan minyak. untuk nombor tu time cuaca sejuk dan nombor belakang tu untuk cuaca panas. 10w-30 (minyak ringan), 15w-50(minyak berat). Yang ni la aku paham. Tapi rasenye, jentera 125 ni mementingkan penggunaan 2T. 4t ni x seberapa penting..just tukar bila dah sampai masa. Aku pun skg pakai 15W-50 Motul 5100.

salam...
tq abam for the comment ... cantek gak tu .. bole laa ngetest nanti. 15W-50 Motul 5100 biasa pakai bape kilo baru tuka ? rege baper eh ?

aritu ade member pakai LC .. dia pakai torco nyer minayk 4T .. ade sesapa yg pernah guna tak ? kata nyer mmg rasa sedap engine... tp sbb tu 4 stroke .. tak sure laa kalau 2stroke mcm 125 ok ke tak utk pakai.

thanks

Motul 5100 15W-50 aku selalu buat sampai 3000km.kdg2 lebih..sebab aku campur dengan oil treatment max oil.Enjin lagi smooth.. Harga sekitar RM43. So far aku pakai ok je..Best gk fly sane sini.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda    Today at 4:44:28

Back to top Go down
 
BAHAGIAN 2- Minyak 2t & 4t 125z Anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Kelab 125z Malaysia :: Sembang Tentang Y125Z-
Jump to: